Media amerikane e quan mega-skandal të FBI-së, Washington Examiner: McGonigal pretendohet se ndërhyri në politikën e brendshme të Shqipërisë

20
Sigal

Media amerikane të mërkurën i bëri jehonë “mega-skandalit” të FBI, duke i’u referuar zhvillimeve të fundit të çështjes McGonigal. Autori i denoncimit John Schindler ka shërbyer në Agjencinë e Sigurisë Kombëtare si analist i lartë i inteligjencës dhe oficer kundërzbulimi. Ai thotë se dosja shqiptare është aspekti më i rëndë dhe më i shëmtuar i këtij skandali, me raportime për zhvatje dhe intimidime që përfshijnë një aleat të NATO-s. 

“Publiku ka të drejtë të dijë se si dhe pse një zyrtar i lartë i inteligjencës dhe zbatimit të ligjit në SHBA u bë partneri i dukshëm në krim i një qeverie të huaj, që supozohet se ndërhyri në politikën e brendshme të Shqipërisë për shumë para.”

Media amerikane “Washington Examiner” të mërkurën i bëri jehonë asaj që kjo media e quan si “mega-skandalin” e FBI, duke i’u referuar zhvillimeve të fundit të çështjes McGonigal. Autori i shkrimit të publikuar në këtë media, John Schindler i cili ka shërbyer në Agjencinë e Sigurisë Kombëtare si analist i lartë i inteligjencës dhe oficer kundërzbulimi, thotë në artikull se dosja shqiptare është aspekti më i rëndë i këtij skandali. Në shkrim thuhet ndër të tjera se “një zyrtar i lartë i inteligjencës dhe zbatimit të ligjit në SHBA u bë partneri i dukshëm në krim i një qeverie të huaj, që pretendohet se ndërhyri në politikën e brendshme të Shqipërisë për shumë para”. Në artikullin e plotë gazetari John Shindler shkruan: “Muajin e kaluar, një artikull i nxiti Republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve të përdorin fuqinë e tyre hetuese për të kërkuar përgjigje nga administrata Biden dhe Byroja Federale e Hetimit në lidhje me korrupsionin e dukshëm të ish-zyrtarit të lartë të FBI-së, Charles McGonigal. Kjo çështje e errët duket si një nga skandalet më të mëdha në historinë e byrosë. Siç theksova: “Shpresa e vetme që e vërteta të dalë në shesh është që Kongresi të interesohet për marrëveshjet e pista ballkanike të McGonigal. Edhe pse disa republikanë të Dhomës së Përfaqësuesve kanë bërë pyetje në heshtje për këtë çështje, ka kaq shumë hetime aktuale të Dhomës për skandalet e lidhura me Bidenin sa që McGonigal afera humbet në labirintin e hetimeve për korrupsionin. Kjo është për të ardhur keq, sepse tregimi i plotë i mashtrimeve shqiptare të McGonigal është një histori tronditëse që do të tronditë Uashingtonin shumë përtej FBI-së.” Më në fund ka një përparim. Kongresmeni republikan Jim Jordan, kryetar i Komisionit Juridik të Dhomës së Përfaqësuesve, i dërgoi një letër drejtorit të FBI-së, Christopher Wray, duke kërkuar përgjigje në lidhje me çështjen e turpshme McGonigal- përgjigje të cilat FBI dhe Departamenti i Drejtësisë kanë refuzuar t’ia japin Kongresit. Jordan i kujton Wray se i ka dërguar një letër më parë në 2 shkurt të këtij viti, duke i kërkuar dokumente dhe informacione në lidhje me akuzat federale për korrupsion dhe pastrim parash ndaj McGonigal, ish-kreut të kundërzbulimit në zyrën e FBI-së në Nju Jork. Muajin e kaluar, McGonigal arriti në një marrëveshje për pranimin e fajësisë me Departamentin e Drejtësisë në Nju Jork, në lidhje me këndvështrimin rus në rastin e tij të korrupsionit, por komiteti i Jordanisë ende nuk ka përgjigje. Në letrën e re të Jordanisë thuhet me saktësi: “Përveç çështjes në vazhdim në Nju Jork, McGonigal përballet edhe me akuza të veçanta në Uashington, DC, për “fshehjen e marrëdhënies së tij me një ish-punonjës të një agjencie të inteligjencës shqiptare”. Ndërsa pagesa që McGonigal ka marrë nga ish-zyrtari shqiptar është dukshëm më e madhe se ajo që ka marrë nga Deripaska – mbi 225,000 dollarë – McGonigal thuhet se po punon për të arritur një marrëveshje të ngjashme me prokurorët federalë në Uashington”.

“Megjithëse media është përqendruar në aspektin rus të këtij skandali, i cili merr më shumë klikime, është pikërisht aspekti i shëmtuar shqiptar, me raportime për zhvatje dhe intimidime që përfshijnë një aleat të NATO-s, që përfaqësojnë shqetësimin më të madh kriminal (siç e kam raportuar disa herë në muajt e fundit). Kjo është ndoshta arsyeja se përse komisioni i Jordan po kërkon përgjigje përpara se Departamenti i Drejtësisë të arrijë një marrëveshje tjetër për pranimin e fajësisë për të zhdukur skandalin ballkanik të McGonigal.”

Megjithëse media është përqendruar në aspektin rus të këtij skandali, i cili merr më shumë klikime, është pikërisht aspekti i shëmtuar shqiptar, me raportime për zhvatje dhe intimidime që përfshijnë një aleat të NATO-s, që përfaqësojnë shqetësimin më të madh kriminal (siç e kam raportuar disa herë në muajt e fundit). Kjo është ndoshta arsyeja se përse komisioni i Jordan po kërkon përgjigje përpara se Departamenti i Drejtësisë të arrijë një marrëveshje tjetër për pranimin e fajësisë për të zhdukur skandalin ballkanik të McGonigal. Jordan ishte shumë i qartë dje, duke e paralajmëruar Wray: “Ju lutem jepni informacionin e kërkuar dhe organizoni që ky informim të ndodhë sa më shpejt të jetë e mundur, por jo më vonë se 3 tetori 2023”. Ai shton: “Nëse refuzoni të dorëzoni vullnetarisht dokumentet dhe informacionin e kërkuar, komisioni mund të shqyrtojë përdorimin e procesit të detyrueshëm”. Dorëzoni materialet ose do përballeni me fletëthirrje, e thënë me fjalë të tjera. Nëse Wray nuk i jep përgjigje Kongresit gjatë javëve të ardhshme, prisni që kjo çështje të bëhet lajm i rregullt në faqet e para. Publiku ka të drejtë të dijë se si dhe pse një zyrtar i lartë i inteligjencës dhe zbatimit të ligjit në SHBA u bë partneri i dukshëm në krim i një qeverie të huaj, që supozohet se ndërhyri në politikën e brendshme të Shqipërisë për shumë para. Zbardhja e çështjes McGonigal do të zbulojë aspekte të pakëndshme të punës së brendshme të FBI-së. Mbi të gjitha, a veproi i vetëm ‘Njeriu’ i korruptuar i qeverisë apo sipas thashethemeve në qarqet e spiunazhit, kishte ndihmës? FBI duhet të shpjegojë këtë rrëmujë të ndyrë, në një mënyrë ose në tjetrën. Ora e kongresit po troket. / Washigton Examiner