Lëndët kimike të Bankers, burim sëmundjesh kancerogjene

758
Sigal

Lëndët kimike të shpërthimeve, burim për sëmundje kanceroze

 

Shpërthim në një pus për nxjerrjen e naftës dhe gazit nga nëntoka në  Shqipëri e Ndërmarrjes Bankers Petroleum. Ndërmarrja ka provokuar ndotjen e terrenit, shkatërrimin e shtëpive dhe të rrugëve dhe rreth 200 persona te evakuuar. Po shfaqen dëme te tjera edhe në ujërat nëntokësore dhe lumenjtë. Rreth 70 shtëpi kanë dëmtime nga shpërthimi i pusit që kjo ndërmarrje po hapte  nën tokë në qytezën e Kumanit . Sipas kryetarit të bashkisë  Rajmond  Plaka,  35 shtëpi kanë dëme serioze dhe tre janë të pabanueshme, ndërsa te tjerat do të vlerësohet nga një komision i themeluar nga rajoni, tha Plaka. Kanë filluar edhe procedura penale kundër Bankers  Petroleum, e cila shkaktoi shpërthimin e gazit në Marinzës, tha të enjten drejtori i Policisë së Fierit. Vendet që janë dëmtuar nga shpërthimi ndodheshin rreth 200 m afër shpërthimit .


Autoritetet kanë inspektuar shtëpitë  e dëmtuara nga balta dhe uji për shkak të shpërthimit. Gjithashtu u inspektua edhe një rrugë e paasfaltuar në fshatin Marinzës, e cila gjithashtu pati dëmtime nga shpërthimi . Policia është në pritje të ekspertëve të Agjencisë Kombëtare të Burimeve  Natyrore  të  Shqipërisë (AKBN) për të përcaktuar shkaqet e shpërthimeve. Ndërkohë, është shumë e vështirë për njerëzit evakuuar të kthehen në shtëpitë e tyre për shkak të gazit, ujit dhe baltës që kanë hyrë në shtëpitë e tyre. Qindra ton llum të shkaktuara nga shpërthimi kanë mbushur tokat dhe shtëpitë, ndërsa muret e disa shtëpive janë plasaritur. Vrima të mëdha dhe të rrezikshme janë shfaqur në tokë e në rrugë, ndërsa banorët e tmerruar kërkojnë ndihmë nga autoritetet shtetërore, sipas Albania Daily News. Prefekti i Fierit, Xhevit Bushi, tha se kompania ka rënë dakord se dëmi është shkaktuar nga ata dhe banorët do të kompensohen për dëmet e shkaktuara .”Një njësi është krijuar për të verifikuar dëmet e shfaqura pas takimit me ministrin shqiptar të Energjisë. Bankers mori përgjegjësinë për kompensimin e dëmeve të shkaktuara nga kjo fatkeqësi”, tha Bushi.


Më parë një tjetër kompani me një emër të ngjashëm BNK naftës (në pronësi të George Soros dhe Bankës kanadeze për pjesën më të madhe), pati një aksident në Poloni në një rreth rrotullim në qytezën Kaszubskie . Një Betonierë prej 16 m3 që transportonte (uji të përzier me lëndë kimike , betone … etj) midis puseve Gapowo Miszewo B-1 dhe T-1. Substancat e lëngshme që përmbante betoniera përfunduan në një kanal nëntokësor.  Balta e përdorur gjatë operacioneve të shpimit është e përbërë kryesisht nga uji të freskët, bentonite, polimere, gominë xanthan, bikarbonat natriumi dhe 0.1% biocide (toksike). Pusi ishte nën përgjegjësine e Schlumberger Oilfield Lindore Limited. BNK do të përdorë në Burgos naftë me bazë vaji (dhe aditivëve toksike) në pjesën e fundit vertikale të puseve  Magpie dhe Sedano. BNK  po planifikon të hapë një pus me rreth 4800 metra thellësi përmes ujrave nëntokësor karstike masive  që arrin  pothuaj në 500 metra thellësi për të injektuar një përzierje të lëndëve toksike (edhe pse thuhet, se përdorin acid citrik dhe gominë, por gjithashtu përdorin dhe acid dhe tretës toksikë. Ndotja e ujërave nëntokësore  është e pashmangshme. Në qoftë se do të ishte derdhur substanca e lëngshme, do të përfshiheshin në përzierje dhe acid sulfurik, acid klorhidrik, biokside,  sode kaustike, hidroksid kaliumi dhe shumë përbërës të tjerë ndotës, disa prej tyre nuk janë të regjistruar në listën e përbërësve kimikë të REACH  të  BE-se, kështu që nuk ka as përgjegjshmëri për efektet e tyre. Është e vështirë të dihet nëse ndërmarrja Bankers  Petroleum ka të bëjë me ndërmarrjen  BNK Petroleum, për shkak të rrjetit të madh të kompanive të kësaj ndërmarrjeje. Çfarë dihet me siguri është, se ndërmarrjet në Spanje janë formuar në bazë të një kapital mes 3000 dhe 4000 euro, në këtë mënyre, në rast se ka probleme mund të shohim se çfarë kompanie sigurimi kanë kontraktuar  dhe deri në çfarë pike mbulojnë dëmet. Një dite tjetër do përshkruajmë disa nga rrjetet e ndërmarrjes BNK  Sedano Hidrocarburos me origjinë (qendër) BNK Petroleum Ltd. (Kanada) e krijuar nga Bankers Petroleum(BNK.TO). Në 2012 u krijua një tjetër ndërmarrje me bazë në Madrid e quajtur BNK Sedano Hidrocarburos. Trofaga i dha lejen për projektin Urraca (në veri të Burgos) ndërmarrjes të sapokrijuar nëpërmjet një firme ligjore në Madrid. Qeveria iu ka dhëne lejen projektit Urraca , Trofages me bazë në Vigo (Galicia). Trofaga është një degë e BNK Petroleum Hollandeze që njëkohësisht është degë e BNK Petroleum Inc. të Kalifornias në SHBA dhe merr pjesë në listën e bursës se Torontos në Kanada. Investitori George Soros ishte pronari i 20% të aksioneve të BNK Petroleum Inc. dhe të aksionerëve të tjerë që kanë lidhje me BANKERS. Pas lajmit të shpërthimit të pusit, Shala Gas Spain (i formuar nga BNK në mes tjerash) ka mohuar marrëdhënien e tij me Bankers Petroleum, e cila siç e shohim në internet është më shumë se e diskutueshme. Deklarata e BNK Petroleum: BNK Petroleum sqaron, se është një ndërmarrje e pavarur dhe krejtësisht e shkëputur nga ndërmarrja Bankers Petroleum, me të cilin nuk ka asnjë marrëdhënie ose asnjë projekt të përbashkët. Kjo është deklarata e publikuar BNK Petroleum, pasi disa media theksojnë një incident të ndodhur në 1 Prill në Shqipëri gjatë hapjes së një pusi nga ndërmarrja.