Konstitucionalisti Ledio Braho: Vendimmarrja e Gjykatës Kushtetuese është shumë e rëndësishme  

90
Av.Ledio Braho
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Zgjedhjet vendore në 30 qershor 2019, kanë qenë problematike 

Konstitucionalisti Ledio Braho, duke vënë theksin në çështjen nëse janë kushtetuese zgjedhjet vendore të 30 qershorit 2019, iu referua seancës  që do të mbahet më 23 qershor nga Gjykata Kushtetuese, pohoi se është i rëndësishëm. Ledio Braho:  “Gjykata Kushtetuese ka njoftuar se me 23 qershor  do nisë seanca për zgjedhjet  në vitin 2019 dhe do të gjykojë në lidhje me kushtetueshmërinë  e zgjedhjeve.  Vendimmarrja e Gjykatës Kushtetuese është shumë e rëndësishme.  Zgjedhjet e 2019 kanë qenë problematike, sidomos në të gjitha ato bashki,  kur ka qenë vetëm një kandidat  i vetëm.” Braho u shpreh se situata aktuale politike që është krijuar në vendin tone, vjen si shkak e mungesës së Gjykatës Kushtetuese. Ledio Braho: “E gjithë kjo situatë ka ardhur si pasojë e mungesës së Gjykatës Kushtetuese,  e pushtetit gjyqësor, e daljes së opozitës nga parlamenti. Është situatë jo normale për një demokraci. Nëse Gjykata Kushtetuese shpall zgjedhjet e 2019 legjitime, do të zgjidhë dhe pasojat dhe mënyrën se si do të bëhen zgjedhjet e ardhshme. Favori është se kemi një Gjykatë Kushtetuese, edhe pse nuk është në numrin e caktuar”.

Konstitucionalisti  Ledio Braho u shpreh mbrëmë se, për prishjen e Teatrit, ka pasur reagime të shumta, ndërkohë që nuk ka pasur asnjë reagim nga ana e Gjykatës Kushtetuese, se në lidhje me çështjen në fjalë, janë depozituar disa kallëzime, por nuk ka pasur asnjë përgjigje dhe transparencë hetimesh nga ana e SPAK. Ledio Braho: “Sot u vu re se ka pasur një shtesë në objektin e kërkimit,  dhe shtesa ka të bëjë me përfshirjen në objektin e gjykimit në Gjykatën Kushtetuese dhe të vendimit të Këshillit bashkiak, i cili ka vendosur për prishjen e Teatrit Kombëtar. Ka edhe një kërkesë që ka të bëjë me pezullimin e procedurave të mëtejshme për ndërtimin në pasuri, që është pasuria ku ka qenë trualli ku ishte Teatri Kombëtar.  Ka një sërë kallëzimesh penale që janë depozituar në SPAK apo në Prokurorinë e rrethit gjyqësor të Tiranës në lidhje me këtë çështje, dhe ende nuk ka një përgjigje. Deri më tani nuk ka ndonjë transparencë për hetimet që po bën SPAK. Është një hetim që nuk kishte pse të zgjaste kaq shumë. Sipas Kushtetueses në momentin që nuk është Presidenti e mban Kryetari i Kuvendit.  Jemi në një situatë ku Parlamenti nuk mund të mblidhet. Pra, ka shumë të panjohura që në varësi të Gjykatës Kushtetuese mund të sjellin një debat tjetër.”