Këshilltari i CDU-së, Martin Henze: Qeveria e Ramës, një problem sigurie

373

Problemi kryesor, megjithatë, është që Perëndimi dhe Lindja nuk i japin fund kësaj autokracie të Ramës

Sigal

-Z. Henze, ju jeni gjerman, evropian, dhe një nga të paktët ekspertë në situatën ekonomike politike në Ballkan dhe veçanërisht në Shqipëri. A është Shqipëria “Kolumbia e Evropës”?

– Se si Shqipëria e vogël nën qeverinë Rama, u bë qendra e trafikut të drogës në kontinentin Evropian, është e lehtë të kuptohet. Shqipëria nuk është më vetëm një qendër për kultivim. Ajo është bërë qendra për investime, pastrim parash, shpërndarje dhe rekrutime në tregtinë e drogës në hemisferën veriore.

“Shkëmbimi i parave bëhet gjithnjë e më shumë përmes tregut Bitcoin, jo pa arsye ky treg është rritur në vitet e qeverisë Rama, vështirë se mund të kontrollohet”

“Shqipëria është bërë një parajsë për trafikun e drogës dhe pastrimin e parave nën qeverinë Rama. Investitorët dhe turizmi janë të penguar, siguria ndërkombëtare ndikohet natyrisht gjithashtu nga ky zhvillim”

– Çfarë e ka lehtësuar këtë zhvillim?

– Epo, për një gjë sigurisht ka të bëjë qëndrimi jokritik i Lindjes dhe Perëndimit kundrejt kleptokracisë autoritare të kryeministrit Rama. Nuk mund të ndodhë, që përfaqësuesit e SHBA-së dhe BE-së në Shqipëri, të përgëzojnë autokracinë për zgjedhjet, megjithëse nuk është ekzaminuar as përfundimisht se në çfarë mase u manipuluan zgjedhjet. Duhet të kemi gjithashtu të qartë se, gjatë kohës së qeverisë Rama, që nga viti 2013, trafiku i drogës dhe pastrimi i parave është zhvilluar në mënyrë eksponenciale në Shqipëri.

– Çfarë e ka mbështetur këtë “zhvillim” të krimit në Shqipëri?

– Duke manipuluar zgjedhjet parlamentare 2017 dhe 2021, të organizuara nga anëtarët e partisë qeverisëse të Ramës dhe duke mbajtur zgjedhje të paligjshme lokale në 2019, të cilat eliminuan pothuajse plotësisht opozitën demokratike. Në fund, shoqëritë civile ndërkombëtare lanë vetëm popullin shqiptar dhe opozitën demokratike dhe nuk prekën status quo-në. Si mund të jetë, për shembull, që një kryeministër i tillë të marrë presidencën e OSBE-së për gjysmë viti. Kjo është një sjellje e keqe shumë e rëndë, rezultati i së cilës është që i gjithë tregu i drogës në Evropë dhe Lindje tani, po shërbehet nga Shqipëria. Përveç kësaj, qeveria shqiptare nuk është më e kontrollueshme, për shkak të shfuqizimit de facto të Gjykatave të Larta në 2018, të cilat ende nuk janë plotësisht funksionale. Sundimi i ligjit është hequr në vetvete në Shqipëri, dhe kjo është mbështetur nga komuniteti ndërkombëtar. Komuniteti ndërkombëtar e pa heqjen e shtetit ligjor si një hap të ndërmjetëm në reformën ligjore. Një supozim i pakuptueshëm. Situata natyrisht u shfrytëzua menjëherë nga mjedisi kriminal. Shqipëria është bërë një parajsë për trafikun e drogës dhe pastrimin e parave nën qeverinë Rama. Investitorët dhe turizmi janë të penguar, siguria ndërkombëtare ndikohet natyrisht gjithashtu, nga ky zhvillim.

– Pse pengohet  zhvillimi i ekonomisë?

– Trafikimi i drogës gjithmonë çon në një rritje masive të korrupsionit në të gjithë shoqërinë, e cila shkatërron çdo shoqëri civile dhe të ardhmen e të gjithë kombit. Për më tepër, pastrimi i parave financon terrorizmin ndërkombëtar. Qeveria shqiptare e Ramës është e vetmja qeveri në Evropë që ka një përgjegjësi politike për rritjen masive të trafikut të drogës dhe nga Shqipëria, është gjithashtu përgjegjëse që Shqipëria të përfshihet në CLUB 20 të vendeve më të mëdha të pastrimit të parave nga organizatat ndërkombëtare në 2020. Pastrimi i parave, për shkak të funksionit të tij të financimit të terrorizmit ndërkombëtar, është një sulm i drejtpërdrejtë ndaj sigurisë dhe rendit të shteteve në Lindje dhe Perëndim. Problemi kryesor, megjithatë, është që Perëndimi dhe Lindja nuk i japin fund kësaj autokracie të Ramës.

“Shqipëria është në një krizë ekzistenciale të shtetit. Kemi një pandemi mjekësore dhe ekonomike, shteti është në prag të paaftësisë paguese, shkallës së lartë të papunësisë, borxhit të lartë, njerëz po vdesin nga uria”

– Si duhet të bëhet kjo?

– E thjeshtë! Çdo transaksion parash, llogaritë e organizatës Rama, duhet të kontrollohen dhe të bëhen publike. Çdo pagesë ndërkombëtare e ndihmës për shtetin shqiptar duhet, derisa të ketë një zgjedhje të re parlamentare, demokratike dhe jo të manipuluar, derisa të ketë një qeveri kalimtare në Shqipëri, të derdhet në një llogari ruajtjeje dhe të kontrollohet, lëshohet dhe përdorimi të kontrollohet nga një panel të ekspertëve.

– Pra, ju doni të kontrolloni rrjedhën e parave drejt qeverisë së Ramës?

– Sigurisht, por edhe llogaritë private të liderit politik, veçanërisht ato të Ramës, Ballës dhe Veliajt. Importuesit e kokainës, tradicionalisht punojnë veçmas nga shitësit me shumicë dhe bandat që shpërndajnë drogën, por në Shqipëri, nën qeverinë Rama, një sistem shumë i ndërthurur është zhvilluar në krye të së cilës kontrollohet i gjithë zinxhiri. Shkëmbimi i parave bëhet gjithnjë e më shumë përmes tregut Bitcoin, jo pa arsye ky treg është rritur në vitet e qeverisë Rama, vështirë se mund të kontrollohet. Drejtuesit dhe promovuesit e organizatës Rama, falë kapaciteteve të tyre operacionale dhe aftësisë së tyre për të frikësuar, zbatuan një pakt heshtjeje në Shqipëri, kjo gjithashtu ka një ndikim të drejtpërdrejtë në zgjedhjet. Sipërmarrësit vihen nën presion de facto për shkak të sundimit të ekzekutivit. Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm Shqiptar ka të ngjarë të ketë një raport nga Guarda Di Financa Shqiptare për 2019 dhe 2020, pas një rritje në kultivimin e kanabisit gjithashtu. Edhe një pjesë e prodhimit në Maqedoni, e cila është aprovuar si një bimë medicinale, po merret nga grupet shqiptare dhe po hidhet në tregun evropian. Të gjitha nën qeverinë Rama. Në përgjithësi, prodhimi dhe tregtia e kanabisit në vitin 2020, pritet të ketë tejkaluar vitin 2016 me më shumë se 130%, e cila shkon paralel me trafikun e kokainës dhe pastrimit të parave. Ka të dhëna se helikopterë me rreze infra të kuqe kanë zbarkuar dhe ngarkuar natën në Shkodër, Vlorë dhe Fier. Madje në Shkodër, ata kërcënuan një furgon që ndodhi të kalonte pranë Gjadrit kur po ngarkonte helikopterin për në Itali.

– Sigurisht, çfarë duan ata që të bëjnë partitë tani?

– Së pari le të themi se, Shqipëria është në një krizë ekzistenciale të shtetit. Ne kemi një pandemi mjekësore dhe ekonomike, shteti është në prag të paaftësisë paguese, shkallës së lartë të papunësisë, borxhit të lartë, gjithnjë e më shumë njerëz po largohen nga vendi, shumë njerëz po vdesin nga uria, pensionet nuk janë më të sigurta. Partia ekzistuese në pushtet ka provuar për 8 vjet se nuk është e aftë të zgjidhë sfidat dhe problemet. E vetmja gjë për të cilën po mendon tani partia në pushtet është një qasje e çuditshme për ne evropianët.

“Nuk mund të ndodhë, që përfaqësuesit e SHBA-së dhe BE-së në Shqipëri të përgëzojnë autokracinë për zgjedhjet, megjithëse nuk është ekzaminuar as përfundimisht se në çfarë mase u manipuluan zgjedhjet”

“Sundimi i ligjit është hequr në vetvete në Shqipëri, dhe kjo është mbështetur nga komuniteti ndërkombëtar. Komuniteti ndërkombëtar e pa heqjen e shtetit ligjor si një hap të ndërmjetëm në reformën ligjore”

Çfarë mendoni ju?

– Epo, në thelb, Shqipëria është në një katastrofë absolute dhe në vend që të punojë së bashku me opozitën e bashkuar për të eleminuar këtë kërcënim ndaj kombit, partia në pushtet aktualisht për fat të keq, është e mbërthyer në dëshirën për të qenë e drejtë dhe nuk po përpiqet të zgjidhë problemet dhe krijojnë mundësi, por me sa duket dëshiron ta bëjë shtetin shqiptar edhe më të paaftë për të vepruar, duke u përpjekur vazhdimisht të shkarkojë presidentin. Kështu që po hapet një tjetër teatër lufte. Kjo arrogancë e partisë në pushtet Rama, kjo përmbajtje nga dëshira për të zgjidhur problemet reale, kjo përpjekje masive e administratës Rama, qoftë gjatë zgjedhjeve apo tani më pas, për të përçarë vendin, rrit masivisht paqëndrueshmërinë e Shqipërisë dhe aq më shumë Perëndimi shikon kjo që ndodh në mënyrë joaktive, shoqëria civile më e zhgënjyer do të jetë me Perëndimin. Një sjellje shumë shkatërruese, Z. Rama, duhet ta ndalojë atë menjëherë. Në të vërtetë, sipas kushtetutës shqiptare, parlamenti ka të drejtë të merret me presidentin. Por tani, me të vërtetë, nuk është koha për lojëra politike. Ka çështje më serioze me të cilat Parlamenti shqiptar duhet dhe duhet të merret, në fund të fundit është një çështje e jetës ose e vdekjes në Shqipëri dhe e ardhmja e Shqipërisë në Bashkimin Evropian dhe për këtë, një kusht themelor është: stabiliteti politik dhe social, që do të thotë, konsensus në shoqëri.

– Dhe çfarë duhet të bëjnë ata?

Në një demokraci, në një situatë të tillë me një emergjencë të tillë në shtet, koha për eksperimente dhe diskutime ka mbaruar, ekzistojnë vetëm dy mundësi, ose zgjedhje të reja, në tetor, dhe zbatimi i menjëhershëm i një qeverie ekspertësh, siç është bërë në Itali, ose një koalicion i unitetit kombëtar, përfshirë ndjekjen penale të krimeve.

Z. Henze, shumë faleminderit për intervistën!