Aleksandër Meksi: Ndryshe nga diktaturat, autokracitë nuk përdorin mobilizimin e masave, sepse i preferojnë të nënshtruara e të heshtura

233
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Sulmi i autokracive ndaj demokracive… sipas Giorgio Arfaras (La storia non è finita. Dalle origini del capitalismo alle varianti occidentale e orientale-2021)….karakteristikat e sistemeve të sotme autokratike janë:

  1. Një rreth besnikësh.
  2. Krijimi i një Partie personale.
  3. Propagandimi i ideve se falë pushtetit të madh që disponon autokrati mund të zgjidhen problemet e vendit, si rezultat paaftësisë dhe korrupsionit të elitave, që duhen zëvendësuar.
  4. Nuk besohen ekspertët, por besohet marrëdhënia ndërmjet Duçes (Dux.. që di çfarë duhet bërë) dhe popullit të tij (që e beson); kush është kundra është “armik i popullit”.

Ndryshe nga diktaturat, autokracitë nuk përdorin mobilizimin e masave, sepse i preferojnë të nënshtruara e të heshtura.

*Aleksandër Meksi është kryeministri i parë i pluralizmit, 1992-1997