KE dhe respektimi i shtetit të së Drejtës

259

Frans Timmermans

Zv/ President i KE

Komisioni Evropian, mekanizëm mbikëqyrës për respektimin e shtetit të së drejtës në vendet anëtare të BE-së

Zbatimi i parimeve të shtetit së të drejtës dhe ligjeve në vendet e Bashkimit Evropian do të jetë prioriteti kryesor i punës së Komisionit të ri Evropian, drejtuar nga Ursula von der Leyen. Këtë fakt e ka bërë të ditur e përditshmja angleze The Guardian e cila ka raportuar se të gjitha shtetet anëtare të BE-së do të vettohen çdo vit, me anë të një mekanizmi të posaçëm, për respektimin e parimeve të shtetit të së drejtës dhe zbatimit të ligjit. Sipas The Guardian, zëvendëspresidenti i propozuar i KE-së Frans Timmermans ka paraqitur në takim një raport mbi detajet e mekanizmin që po ndërtohet. Komisioneri Timmermans ka sqaruar se Komisioni do të hartojë një raport të përvitshëm mbi shtetin e së drejtës, i cili do të mbulojë të gjitha vendet anëtare, për t’i ndihmuar ato të dallojnë “problemet fillestare të shtetit të së drejtës kurdo që ato shfaqen”. Një nga shtetet më problematike për sa i përket problemeve me parimet e shtetit të së drejtës, nga ku KE mori shkas për mekanizmin e kontrollit është Polonia. Ngjashëm me Shqipërinë, që prej vitit 2015 qeveria polake, e cila zotëron një shumicë absolute në parlament, ka ndërmarrë një reformë të thellë në drejtësi.