Norvegjia mban vendin e nëntë nga 20 ujëvarat më të larta në botë, si dhe dhjetë më të lartat në Evropë. Siç mund ta imagjinoni, duke bërë një listë të mirë të vendit ishte shumë e vështirë.

Këtu janë disa nga ujëvarat më të bukura të Norvegjisë.

1. The Seven Sisters

Geirangerfjorden, Më shumë dhe Romsdal

Duke qëndruar e vetmuar, Shtatë motrat mund të duken të jenë vetëm një bandë e ujëvarave të segmentuara, por nëse ju merrni parasysh se ajo është brenda fiordit më të bukur të Norvegjisë dhe është pranë disa ujëvarave të tjera të fuqishme, duke përfshirë Friaren, Ljosurfossen dhe Bringefossen rritet për të vlerësuar atë pak më shumë.

2. Kjosfossen 

Kjo ujëvarë është një pikturë në udhëtimin e famshëm të fluturimit Flåm, dhe çdo udhëtim në Norvegji duhet të përfshijë udhëtimin skenik që ndalon për të ofruar një pamje epike të Kjosfossen

3. Vøringsfossen   

Është ndoshta ujëvara më e famshme e Norvegjisë. Kur nuk përdoret për fuqinë e saj hidroelektrike, rëniet mund të shihen në gjithë lavdinë e tyre gjatë sezonit turistik veror.

4. Langfoss

Langfoss është pa dyshim një nga ujëvarat më të bukura në botë, që bie poshtë në Åkrafjord nga lartësia mbi 600 metra. Rrjedha e saj e pandikuar çon në një spektakël të frikshëm natyror dhe rënia e tij në fiord më poshtë është e dukshme nga disa perspektiva.

5. Linndalsfallet

Linndalsfallet është e padisiplinuar dhe një nga pamjet më të rëndësishme të Norvegjisë. Rëniet mund të vërehen nga gjithë pellgu i gjerë në të cilin uji zhytet. Pamja, domosdoshmërisht, është paksa e largët, por kjo nuk merr asgjë larg përvojës, pasi madhështia e rënies dhe ulërima e tyre të zjarrtë e bën atë të duket shumë më afër.

6. Ujëvarat Husedalen

Ujëvarat Husedalen janë një seri prej katër gjigant bie në lumin Kinso, duke krijuar një zbritje kumulative poshtë nga Hardanger Plateau në Sørfjorden. Gjatë rrjedhës së rënies, uji zbret 840 metra mbi një shtrirje katër kilometrash. Rritja deri në krye është e vështirë por e vlen për pikëpamjet përgjatë rrugës.

7. Henfallet

Ujëvara si Henfallet janë të rralla,mahnitëse, por në pamje dramatike të Norvegjisë Perëndimore. Kjo rënie e rrallë lindore është megjithatë e vlefshme edhe për një tërthortë.

8. Vettisfossen

Vettisfossen është një nga ujëvarat më të larta të Norvegjisë, lartësi mbi luginën Utladalen në një lartësi prej 275m. Në anën e saj qëndrojnë disa ujëvara të tjera madhështore, duke përfshirë Hjellefossen dhe Avdalsfossen.

9.Månafossen

Månafossen është gjetur në fund të Frafjord, dhe ujërat e saj të trazuara ushqehen nga lumi Man. Bie shpërtheu nga një fytyrë shkëmbore madhështore dhe bie poshtë një lartësi mbi 90 metra.

Gazeta “Telegraf”