Duhet t’i lejojmë fëmijët të besojnë te Santa Claus? Ja se ç’thonë studiuesit…

419
Sigal

Për dekada të tëra ka ekzistuar miti, tani i rrënjosur tek fëmijët, i ekzistencës së Santa Claus. Tani, megjithatë, ka disa prindër që pyesin nëse është e drejtë të mbash fabulën e plakut me një mjekër të gjatë të bardhë dhe fustan të kuq, që u sjell dhurata fëmijëve të tij në 25 dhjetor.

Prandaj disa nëna dhe baballarë pyesin nëse është e drejtë t’i lejoni fëmijët të jetojnë në këtë iluzion për një kohë të gjatë. Në fakt, herët a vonë fëmijët e tyre me rritjen do të duhet të përballen me realitetin e fakteve. Prandaj, ata do të duhet të kuptojnë se objektet që ata dëshirojnë prej kohësh çdo vit, gjithmonë janë blerë nga anëtarët e familjes së tyre dhe jo nga Santa Claus.

A do të ishte e drejtë apo e gabuar të thuash këtë gënjeshtër, edhe nëse magjike dhe përrallore, për fëmijët për vite me rradhë? Por mbi të gjitha, deri në cilën moshë duhet të bëhet?

Sipas ekspertëve, ky mit nuk duhet të eliminohet plotësisht. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ajo duhet të vazhdohet tepër. Ndoshta hapi i parë për të “thyer” këtë mit do të jetë vetë fëmija. Në fakt, shpesh do të jetë fëmija, rreth moshës 6 ose 7 vjeç, i cili fillon të ketë dyshime dhe rreth kësaj moshe të fillojnë të bëjnë pyetje.

Ju mund të pyesni se si Santa Claus sjell kaq shumë dhurata për të gjithë fëmijët në botë. Nëse kjo nuk ndodh, nëna dhe babai duhet ta pyesin fëmijën se çfarë mendon për të gjitha këto. Nëse përgjigjja favorizon qasjen tuaj, për shembull duke gjetur “të çuditshme” të gjithë këtë, do të jetë e lehtë në atë pikë t’i thoni të vërtetën.

Përndryshe, nëse fëmija vazhdon të besojë se e gjithë kjo është e mundur, duhet të bëhen pyetje të tjera. Një nga këto mund të jetë nëse me të vërtetë mendoni se retë janë në gjendje të fluturojnë ose që ka kukudhë që mund të paketojnë dhurata. Në atë pikë është e pranueshme që fëmija juaj të kuptojë vetë se kjo nuk mund të jetë e mundur./