Ja punët më të çuditshme ndër vite që nuk ekzistojnë më

450
Sigal

BussinesInsider Duke përdorur listën e klasifikimit profesional të Byrosë së Punës, nga viti 1850 dhe disa hulumtime, ka gjetur disa profesione të çuditshme dhe tani të zhdukura që dikur ishin pjesë e jetës së përditshme. Tingëllojnë qesharake për ne tani, por dikur njerëzit mbështeteshin në këto punë për të siguruar jetesën e tyre. Ja disa prej tyre:

Trokitësi

Ky profesion u bë i njohur në Britani dhe Irlandë në fillim të shekullit të 19-të, duke vazhduar edhe në Revolucionin Industrial. Një trokitës në thelb ka punuar si një alarm njerëzor ku punonjësi trokiste derë më derë për të zgjuar njerëzit për punë.

Sistemues birrilash

Kur bowling u bë e famshme në SHBA dhe përpara se të shpikeshin vendosësit mekanikë, në sallat e bowling punonin djem të rinj për të sistemuar birrilat.

Koleksionues shushunjash

Në momentin kur ilaçi ishte në fazën “le të gjakoset pacienti”, njerëzit e quajtur mbledhës të shushunjave i mblidhnin ato nga toka dhe më pas i shisnin te mjekët. Kjo praktikë ishte e zakonshme në shekujt 18 dhe 19 si në Britani ashtu edhe në Amerikë. Thithja e gjakut të keq nga shushunjat e çlironin pacientin.

“Rrëmbyes trupi”

Në periudhën e mjekësisë së hershme këta persona gërmonin kufomat nga varret dhe i shisin në shkolla mjekësore. Praktika u bë veçanërisht e popullarizuar në Britani në shekujt 18 dhe 19. Këto persona nuk u vlerësuan mirë nga shoqëria britanike pasi kishte pasur mjaft trupa që vidheshin nga varrezat.

“Majmunët e barutit”

Nëse do të ishit një djalë i ri midis moshës 12 dhe 14 vjeç në një anije lufte në ditët e detit, duart tuaja të shpejta do të thirreshin për të mbushur barutin përsëri në topa. Djemtë e klasës së varfër nuk kishin zgjidhje tjetër, përveç se të bashkohen me këto udhëtime, të cilat ishin jashtëzakonisht të rrezikshme. Një shpërthim topash nga një anije armike mund të nënkuptojë vdekjen e menjëhershme ose një anije të mbytur.

“Kompjuterë njerëzorë”

“Kompjuteri” dikur ishte titulli i dikujt. Para se të merrte përsipër elektronika, këta punëtorë, zakonisht gra, do të kthenin shifrat dhe do të shtypnin numra të tjerë me dorë. Ato punuan në një larmi fushash përfshirë inxhinierinë në NASA, derisa u zëvendësuan në zyra nga ato që ne njohim sot si kompjuter, duke filluar që në vitet 1970.

Frenolog

Para se të hidhej poshtë si pseudoshkencë, shumë njerëz shkonin te frenologët, të cilët mund të “lexonin” inteligjencën e tyre dhe të përcaktonin tiparet sipas formës së kokës. Frenologjia fitoi tërheqje në shekullin XIX, veçanërisht në Edinburgh të Skocisë, ku u themelua Shoqëria Frenologjike Edinburgh në 1820.

Lektor fabrike

Punëtorëve të fabrikës u duhej pak argëtim për t’i larguar ata nga detyrat e tyre pa mend, përsëritëse, kështu që një lektor do t’u lexonte atyre lajme dhe letërsi me zë të lartë. Punëtorët grumbullonin një pjesë të pagës së tyre javore për të financuar lektorët e tyre. Disa raste kur një lektor do të hiqej nga ndërmarrja mijëra punëtorë shkuan në grevë.

Fshirës oxhaku

Punëtorët pastronin blozën e oxhakut që ndërtohej me kalimin e kohës. Nëse keni parë ndonjëherë “Mary Poppins”, me siguri keni një ide se si duket dikush, megjithatë, ishin shumë të ashpër.

Kapës minjsh

Me shpërthimin e Murtajës së Zezë, e cila u përhap në të gjithë Europën për shekuj, kapësit e minjve ishin vendimtare për shëndetin e një komuniteti dhe sigurinë e furnizimeve të tyre ushqimore.

“Dhëndri i jashtëqitjes”

Dhëndri i jashtëqitjes ishte një këshilltar i mbretit anglez. Ose, për ta thënë më qartë, ai mbante me muhabet mbretin kur ai shkonte në tualet. Kishte dhjetëra nga këta këshilltarë me famë përgjatë historisë angleze.