Hulumtime të reja tregojnë se kafshët mund të shohin ngjyrat që nuk mund t’i imagjinojmë

288
Sigal

Ngjyrat që shohim varen plotësisht nga gjatësia e valëve të ndryshme të dritës që reflektohen jashtë sipërfaqeve. Gjërat që ne i shohim si “jeshile” duken kështu sepse reflektojnë dritën jeshile dhe përthithin pjesën tjetër të dritave të dukshme. Ka shumë kafshë të tjera, zogj dhe zvarranikë që në të vërtetë janë në gjendje të shohin më shumë ngjyra sesa ne. Një shembull i kohëve të fundit janë thithjet për të cilat u zbulua se perceptojnë të paktën pesë ngjyra shtesë sesa ato që njerëzit mund të shohin. Gjetjet interesante u botuan në një raport në revistën PNAS. Arsyeja që është e mundur është që kafshë të ndryshme kanë sy të ndryshëm. Vizioni ynë, si ai i shumicës së primatëve të tjerë, quhet “trichromatic” ose “tri-colour”. Kjo është për shkak se sytë tanë përdorin tre lloje të qelizave fotoreceptuese (të quajtura “kone”) – kone blu, kone të kuqe dhe kone jeshile (jo të verdha). Dallimi midis nesh dhe shushunjave është se ata kanë katër “kon” të tillë në sytë e tyre, duke i lejuar ata të shohin ngjyra jashtë “spektrit tonë të dukshëm të dritës”. Shumica e ngjyrave që ne mund të shohim janë të përbëra nga përzierje të ngjyrave “fqinje” në spektër. E verdha është një përzierje e kuqe dhe jeshile, çaji është një kombinim i gjelbër dhe blu, etj. Në këtë kuptim, magenta është një nga ngjyrat e rralla “unike” që mund të shohim sepse e kuqja dhe bluja nuk janë ngjyrat fqinje. Ngjyrat e testuara nga studiuesit përfshinin kombinime të ultravjollcës plus jeshile, ultravjollcë dhe të verdhë, ultravjollcë dhe vjollcë, ultraviolet dhe të kuqe, dhe purpurtë.