Ekspozimi ndaj dritës së kaltër/ Studimi: Ja çfarë efektesh sjell me kalimin e kohës

123
Sigal

Drita e kaltër është një komponent mbizotërues i pajisjeve që lëshojnë dritë, të cilat janë gjithnjë e më të pranishme në mjedisin tonë.

Tashmë ka prova të grumbulluara që ekspozimi ndaj dritës së kaltër shkakton dëmtim të qelizave të retinës. Megjithatë, dihet shumë më pak për efektet e mundshme të dritës së kaltër në qelizat jo-retinale.

Në një studim të ri, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Oregonit hetuan efektet e ekspozimit ndaj dritës së kaltër përgjatë jetëgjatësisë së mizës së frutave (Drosophila melanogaster) një organizëm model i rëndësishëm për shkak të mekanizmave qelizor dhe të zhvillimit që ndan me kafshët dhe njerëzit e tjerë – dhe zbuluan se ndjeshmëria ndaj stresit të dritës e kaltër varet shumë nga mosha.