Lida LAZAJ/ Poezi

  394
  Sigal

  Mendime pa lidhje në pikë të mëngjesit

   Teksa sodis dritën e ditës së re

  përfytyroj kurmin e dikurshëm,

  kredhur kështu si unë në kolltuk

  njëtrajtësuar me peizazhin përreth

  dhe sytë e atëhershëm, bërë zogj,

  duke soditur të njëjtën pamje.

  Teksa sodis kredhur në kurmin e tanishëm

  përfytyroj një kurm njeriu a lulen,

  ku do rimishërohem.

  Po sytë e tanishëm a do bëhen zogj?

  E kam një pemë molle tek vetja

   

  Me një pemë molle tek vetja

  dola prej ëndrrës,

  ku mallin për vendlindjen

  e munda, duke përtypur petale lulemollësh,

  Në çastin kur nisa jetën prej molle

  u çlirova nga tirania e akrepave të orëve

  Me një pemë molle tek vetja

  jetoj vallen e petaleve me xixëllonjat,

  netëve me hënë e yje, në maj

  pjalmimin me këmbkat me nektar të bletëve,

  jetoj pastaj,

  e mandej, vjeljen e frutave të pjekura.

  Pjesën e mbetur të kohës

  e jetoj me ëndrrën e farëzës së grurit, në

  palët e ugarit

  nën mantelin e ngrohtë të borës.

  Syth i erës së shkuar

   

  Me syt` e një tjetri e shoh veten: ngjaj démodé,

  si personazh romantik i romaneve të Damës Daphne,

  si relikt i erës së shkuar

  syth i mbetur në degën e jetës,

  kur besoj se,

  mendimet, që emetoj,

  me të njëjtin intensitet dhe ngjyrë

  do mbërrijnë në bregun tjetër,

  ku duart janë plot narcisa

   plot me puthjet e verës.

  Mirmëngjes

  Agimi më vjen mbi sqepin e zogut

  tingëllimat e klorofilta të kopshtit,

  uturimën e qytetit e shndërrojnë  mërmërimë

  Horizontin e përvijon fill` e flokut të Ninës

  diellin ma sjellin syçkat e Perlës,

  Flakëzës së shkrepëses i falem si tempull

  këngë e zemrës e vogla pëshpërimë

  Ç`të kërkosh më shumë, ç`të kërkosh

  kur dita valëzon mëndafsh i qëndisur

  me perla e fillosh.

   

  E njëjta pamje

   

  E njëjta pamje

  si dje, si sot, si nesër

  mbi supin e Dajtit një re

  Ndër re, ndërtesa gri

  Ndërtesa gri me dritare me qelqe

  Përtej qelqeve frymëmarrje jetë,

  E njëjta pamje

  si dje, si sot, si nesër

  vetëm mua më ndryshon çdo çast

  Dikur, fëmijë

  me ndihmën e mjegullave sheshoja malet

  tani si kuptoj as ngulitjen e patundur

  të maleve, as qelqet, as retë.

   

   

  Te shkallët e shkollës të kthyer në muze

  Në cep të memories, shoh veten:

  vogëlushe syshkruar, ulur galiç

  teksa peshon në pëllëmbët e vogla

   kokën e mbushur me ëndrra të mëdha

  Më duhej të ngjisja shkallë të larta

  për të trokitur te abetarja.

  Për të hyrë te abetarja

  më duheshin germat a dhe b

  Për të mësuar germat

  më duhej të stërvisja kotelen të vetushqehej,

  të bindja fluturën t`i bënte shoqëri luledeles

  Tanimë, shkollën  kthyer në muze

  dhe shkallët e zvogëluara si lodra

  sërish e gjej vogëlushen sy shkruar

  ulur galiç në një cep të memories

  teksa ndërton dhe shemb kështjella

  me hirin e ëndrrave të djegura

  Puna e parë: do bëhem cicerone

  e fotos sime ne muze.

   

   

  Koktej

   

  Prej syve gri: qiell i murrëtyer dimëror

  pah i bardhë, i ftohtë

  hem si dëborë, hem si sheqer

  Prej zemrës sime: trëndafil çelur në dorë

  dy tre petale: gjuhëza flake

  Pasi shëtisin fytyrën time, s` gjejn` asnjë shteg

  kopshtesh të tjerë frutash të shijshme

  dy syt` prej akulli në gotë kridhen

  Pakëz më tej, mes pluhurit, trafikut, turmës

  çapitet dielli mesditës,dembel