Si të studiosh në Kroaci, dokumentet dhe procedurat për vizë studimi

387
Sigal

 

Kroacia është një vend i Evropës Lindore që po bëhet më tërheqëse për studimin e studentëve jashtë vendit për shkak të diversitetit të saj. Pothuajse e gjithë pjesa perëndimore dhe jugore e vendit është bërë nga bregdeti me detin Adriatik. Studentët që e duan sportin e ujit dhe aventurat e detit do të gjejnë një parajsë- Kroacia. Ka qindra ishuj për t’u eksploruar. Në brendësi, ka kështjella të shumta, male dhe lumenj për të zënë kohën e lirë të studentit. Ky vend prej rreth 4 milion banorë, është pothuajse në pikën e kalimit midis perëndimore dhe lindore, që e bën atë një përzierje perfekte të kulturave të ndryshme. Vendndodhja e vendit e bën të lehtë udhëtimin në vende si Austri, Itali, Hungari, dhe Slloveni.

Kostoja e jetesës

Kostoja e jetesës në Kroaci varet nga shumë faktorë si vendndodhja dhe mënyra e jetesës. Megjithatë, për studentët me buxhet, kostoja mesatare e jetesës duhet të jetë midis 400 dhe 700 euro çdo muaj. Kjo shumë duhet të mbulojë koston e qirasë, ushqimin, shërbimet, transportin dhe shpenzimet e tjera.

Kërkesat për vizë

Studentët ndërkombëtarë në Kroaci duhet të marrin një leje qëndrimi të përkohshme (e cila ka një kohëzgjatje prej një viti) para se të lejohen të ndjekin mësimet. Gjithashtu, studentët që vijnë nga jashtë duhet të marrin një vizë hyrëse në Kroaci. Aplikimet për vizë mund të dorëzohen në konsullatën ose ambasadën në vendin tuaj. Dorëzimi mund të bëhet përmes postës elektronike ose personalisht. Nga ana tjetër, leja e qëndrimit mund të paraqitet në stacionin më të afërt të policisë në Kroaci. Kjo është e zbatueshme për ata që tashmë ishin në vend duke përdorur një vizë hyrjeje. Megjithatë, për ata ende në vendin e tyre, një aplikim për leje qëndrimi mund të paraqitet në ambasadën lokale kroate gjatë aplikimit për vizë hyrjeje. Procesi para miratimit të vizës mund të zgjasë deri në 3 muaj. Pra, studentët duhet të aplikojnë në kohë për të faktorizuar në kalendarin e shkollës.

Dokumentet e kërkuara për aplikacionet për studime

–          Diploma e përkthyer anglisht/ kroatisht

 • Një fotografi me madhësi pasaporte
 • Pasaporta e vlefshme (origjinale dhe fotokopje)
 • Studentët e BE-së mund të dorëzojnë letërnjoftim në vend të pasaportës
 • Dëshmi se ju keni siguruar pranimin dhe akomodimin në Kroaci
 • Dëshmia e sigurimit shëndetësor
 • Dëshmi që ju keni të holla të mjaftueshme për të mbështetur veten, ndërsa jeni në Kroaci
 • Tarifë aplikimi:
 • Tarifa e aplikimit për leje qëndrimi të përkohshme për studentët është rreth $ 73.
 • Kërkesat e pranimit

Të gjitha universitetet janë të hapura për studentë ndërkombëtarë. Në Kroaci keni një Zyrë të Bashkëpunimit Ndërkombëtar. Ky departament është kryesisht për të siguruar informacionin e kërkuar për studentët që vijnë në atë shkollë. Pra, studentët janë të këshilluar që të kontaktojnë këtë zyrë për informacionin përkatës. Në përgjithësi, megjithatë, studentët universitarë duhet të posedojnë një diplomë ose çertifikatë të shkollës së mesme, që njihet ndërkombëtarisht para se të pranohet në një kurs universitar.

Studentët që dëshirojnë të vërtetojnë diplomën e tyre të shkollës së mesme mund të dorëzojnë certifikatat e tyre në “Agjencia e Edukimit dhe Mësimdhënësve”.

Studentët e huaj, që ndjekin shkollat e mesme profesionale mund të dorëzojnë certifikatat e tyre për validim këtu, për miratim për një kurs universitar.

Studentët e diplomuar dhe postdiplomike – studentët ndërkombëtarë, që dëshirojnë të avancojnë programet e tyre të diplomuar ose postdiplomike në Kroaci duhet të dorëzojnë certifikatat e tyre për validim në Zyrën për njohjen akademike të kualifikimit të arsimit të lartë të jashtëm.

Të gjitha universitetet që ofrojnë programe universitare dhe pasuniversitare për studentët e huaj kanë atë departament. Pra, kërkesa zakonisht i dërgohet universitetit në fjalë.

Lista e Top Universiteteve në Kroaci

Këtu është një listë e universiteteve më të mira në Kroaci. Ato janë porositur në lidhje me Renditjen Botërore dhe Shkallën e Pranimit. Për të studiuar në Kroaci, duhet të keni sytë tuaj në këto universitete më të mira në Kroaci.

 1. Universiteti i Zagrebit, Zagreb
 2. Universiteti i Rijekës, Rijeka
 3. Universiteti i Splitit, Split
 4. Universiteti JJ Strossmayera nga Osijek, Osijek
 5. Universiteti i Zadarit, Zadar
 6. Universiteti “Juraj Dobrila” i Pula, Pula
 7. Universiteti i Dubrovnikut, Dubrovnik
 8. Universiteti Sjever, Koprivnica
 9. Universiteti Katolik i Kroacisë, Zagreb
 10. Universiteti Libertas, Dubrovnik