Nga Italia, Hungaria, Polonia dhe Çekia kërkojnë punëtorë në Shqipëri

221
Sigal

Italia do të hapë dyert për 80 mijë emigrantë të rinj ekstrakomunitarë.Shteti fqinj pritet të aprovojë së shpejti vendimin për pranimin e rreth 80 mijë emigrantëve të rinj për motive pune, punësim sezonal apo punë autonome. Drafti ligjor për këtë fluks të ri emigrantësh do të miratohet brenda muajit dhjetor të 2021 e po punohet nga disa ministri të kabinetit Draghi e në veçanti nga Ministria e Brendshme dhe ajo e Punës.

Fluksi i kësaj kuote të re emigrantësh do të jetë për vendet ekstrakomunitare si Shqipëria, Bosnja, Hercegovina, Tunizia, Algjeria, Bangladeshi etj.

Emigratët e rinj kërkohen të punësohen në sektorin e autotransportit, prodhimit, ndërtimit, hoteleri-turizëm, bujqësi. Një kuotë i është rezervuar emigrantëve që kanë kryer kurse profesionale të specializuara në vendet e tyre të origjinës.

Ky vendim ka shkaktuar debate politike brenda qeverisë italiane. Është Partia Lega e cila kërkon të analizojë çdo detaj të këtij dekreti të cilin e quan momentalisht të panevojshëm për shkak se Covid 19 ka shkaktuar një rëndesë ekonomike për shtetin italian.

“Janë gati 3 milionë qytetarë që marrin pagën e ndihmës për shkak të papunësisë e varfërisë me një kosto rreth 9 miliardë euro në vit për arkën e shtetit e çdo ditë zbarkojnë në brigjet italiane me dhjetra qindra emigrantë përmes Mesdheut”, ka deklaruar nënsekretari i shtetit për Ministrinë e Brendshme, legisti Nicola Molteni.

“Në këtë moment të hapësh kufijtë për emigrantë të rinj është një vendim i nxituar”, ka thënë ai.

Ky numër i ri emigrantësh që brenda këtij viti pritet të hyjë në Itali është gati trefish më shumë se ai i një viti më parë.

Profesionistët po ikin jashtë

Edhe pse Shqipëria pritet të ketë një rritje ekonomike prej 6.7% në fund të këtij viti, e cila vjen si një rimëkëmbje e fortë pas pandemisë, shifrat e papunësisë vijojnë të jenë mjaft të larta.Por, ndryshe nga herët e tjera, papunësia në Shqipëri kësaj radhe po ndikohet edhe nga faktorë të jashtëm. Një prej tyre është punësimi në vendet e Europës me kontrata afatgjata si dhe paratë që vijnë nga diaspora sipas agjentes së punësimit:
“Po vërehet një kërkesë shumë e lartë e kompanive kryesisht nga vende si Hungaria, Polonia apo Çekia. Personat e kualifikuar të këtyre vendeve po synojnë të punësohen në Gjermani dhe këto vende po drejtohen në Shqipëri apo rajon për të gjetur forcë punëtore. Një fenomen tjetër që e ndikon shuam Shqipërinë në rritjen e papunësisë në këndvështrimin tonë janë edhe remitancat që vijën nga jashtë. Zgjidhet më mirë të mos punojnë, se të mos paguhen aty ku dëshirojnë të paguhen. ”
Nga krahu tjetër një fenomen i ri po ndodh në tregun shqiptar, ku shumë të rinj po punojnë për kompani teknologjike nga shtëpia
“Një boom apo një kërkesë shumë të lartë ka marrë pjesa e softuerëve apo platformave të ndryshme online. Natyrisht Shqipëria është një vend që ka potencial për këtë trend të ri kërkese në fushën e punësimit. ”
Në interesimin pranë disa agjencive të punësimit në kryeqytet, tregohet se shifrat e aplikimeve për tu punësuar jashtë vendit kalojnë 3 mijë përgjatë 2021-it. Sipas të dhënave nga agjencitë më së shumti largohen të pakualifikuarit në masën 52%, ndërsa në vendin e dytë qëndron stafi mjekësor, si infermierë dhe mjekë me 36%. Përqindja më e madhe e grupmoshave për aplikim janë ato nga 25-35 vjeç./tch