Si e pajtoi Stalini, Enverin me Niko Zaharidhis në Moskë dhe çfarë qëndrimi mbajti ndaj Vorio-Epirit

609

Marrëveshja e Varkizës kundër Shqipërisë dhe takimi greko –shqiptar në tryezën e Stalinit

Enver Hoxha kishte një lloj debulese për krerët e Partisë Komuniste greke. Midis tyre, ai veçonte kreun e kësaj partie, Niko Zahariadhis, si edhe sekretarin e Partisë Komuniste të Greqisë, Miço Parcalidhis. Enver Hoxha ishte njohur me kohë me tre komunistët më të betuar të Greqisë. Ai i simpatizonte qëndrimet e tyre, në luftë, si edhe trimëritë e treguara në vitet e fundit. Por, pas Traktati i Varkizës, Enveri nuk pranonte as të dëgjonte emrat e tre grekëve, të cilët kishin nënshkruar jo vetëm, për njohjen e Vorio Epirit, por edhe për bashkimin e Greqisë me këtë territor shqiptar. Por Stalini, i cili njihej si “babai” i kampit komunist, synonte të normalizonte marrëdhëniet, brenda kampit socialist, prandaj, ai mori përsipër të ndërmjetësonte një takim, mes dy liderëve.  Sipas kujtimeve të Enverit, biseda e tij me Stalinin, në lidhje me Niko Zaharridhis u zhvillua në mënyrë të qetë

Biseda 

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf