Albert Kotini: Përse nuk u hodh në erë port i Durrsit nga Gjermanët?

327
Në letrat e Federalistit të SHBA më datë 5 mars 1788 Xhei ,64 shkruan:” Gjithçka që mund të ndikojë mbi mendjen e njeriut si nderi , fjala e dhënë, emri i mirë, ndërgjegjja, atdhedashuria, dashuria për familjen dhe lidhja pas saj, mund të jenë garanci për besnikërinë e tyre.” Pikërisht edhe për këtë dosier do të përqendrohem në katër faktor që argumentojnë shpëtimin e portit dhe vet qytetit të Durrësit nga shkatërrimi i LDB. 
1. Në variantin e historisë të L.NÇL kemi mjaft botime për qëndresën heroike në qytete. Motivet esenciale ishin : .. Të gjitha qytetet gjendeshin në duart e pushtuesve gjermanë. – Nën mbrojtjen Vehrmahtit ishin vendosur në qytete pushteti politik që u shërbente interesave të tyre, ku nuk mund të vendosjen pa lejen e miratimin e komandës së trupave gjermane.- Nga qytetet niseshin tërë trupat ushtarake për operacione spastrimi kundër UNÇL. –Njëkohësisht edhe lëvizja çlirimtare në qytete nxirrte telashe për pushtuesit. 
për më tepër lexoni Gazetën Telegraf