Studimi / Programi i Kinës për ‘lehtësimin e varfërisë’ detyroi gjysmë milioni ujgurë të mbledhin pambuk

225
Sigal

Një studim i botuar të hënën nga studiuesi Dr. Adrian Zenz zbuloi se Partia Komuniste e Kinës ka detyruar mbi gjysmë milioni banorë të pakicave etnike të Xinjiang, provinca më perëndimore e Kinës, në industrinë e mundimshme të mbledhjes së pambukut si pjesë e një programi të supozuar të “zbutjes së varfërisë” .

Në studimin, botuar nga Qendra për Politikën Globale, Zenz detajon përdorimin e aplikacioneve të smartphone-it për “zbutjen e varfërisë” për të mbledhur informacione të hollësishme për miliona njerëz në Xinjiang, të përdorur më vonë për të detyruar shumë prej këtyre individëve të punojnë në fushat e pambukut. Viktimat e programit, kryesisht anëtarë të pakicës etnike Ujgur që mbizotëron në Xinjiang, marrin paga jashtëzakonisht të vogla – më pak se paga minimale – dhe gjithashtu i nënshtrohen një programi indoktrinimi komunist që i mëson ata të besojnë frazën: “Unë dua të punoj”.

Xinjiang është shtëpia e mbi një mijë kampeve të përqendrimit, ku rreth 2 milion ujgurë, kazakë, kirgizë dhe pakica të tjera etnike myslimane i nënshtrohen indoktrinimit, torturave, sterilizimit të detyruar dhe skllavërisë. Abuzimet e të drejtave të njeriut të detajuara në punën e Zenz janë të ndara nga kampet e përqendrimit – një program i veçantë për të rritur prodhimin e pambukut në rajon duke i detyruar ata që nuk janë objekt i kampeve të përqendrimit të punojnë.

Abuzimet përshkojnë çdo aspekt të industrisë së pambukut të Kinës, argumenton Zenz, pasi pjesa dërrmuese e pambukut të prodhuar në Kinë vjen nga Xinjiang. “Të gjithë zinxhirët e furnizimit që përfshijnë pambukun Xinjiang si një lëndë e parë” janë të implikuar, vuri në dukje ai.

Sipas Koalicionit për t’i dhënë fund punës së detyruar në Rajonin Ujgur, një grup prej mbi 200 organizatash globale kundër punës së skllavit kinez, Xinjiang është përgjegjës për rreth një të pestën e të gjithë pambukut të prodhuar në të gjithë botën, dhe rreth 84 përqind të pambukut kinez.

“Provat tregojnë se në vitin 2018, vetëm tre rajone ujgure mobilizuan të paktën 570,000 persona në operacionet e mbledhjes së pambukut përmes skemës së trajnimit dhe transferimit të punës shtrënguese të qeverisë,” vuri në dukje raporti i Zenz. “Transferimi total i punës së pakicave etnike nga Xinjiang në mbledhjen e pambukut ka të ngjarë ta kalojë atë shifër me disa qindra mijëra.”

Duke cituar agjencinë e lajmeve Xinhua, një krah zyrtar i qeverisë kineze, Zenz vuri në dukje se Partia Komuniste vendosi qindra mijëra “kuadro” të Partisë në fshatrat në Xinjiang për të “ndihmuar masat nga varfëria dhe mjerimi” duke “organizuar” fermerët. Për të ndihmuar me “organizimin”, kuadrot thuhet se përdorën një “aplikacion të saktë për zbutjen e varfërisë” për të ndërtuar profile të gjera të individëve në fshatrat ku ata punonin, për t’i monitoruar dhe kontrolluar ata.

“Një aplikacion i saktë për eleminimin e varfërisë për smartphone… ndihmon punonjësit qeveritarë të mbledhin të dhëna për familjet ujgure dhe t’i ushqejnë ato informacione në një bazë të dhënash të madhe,” vuri në dukje studimi.

“Një qëllim kryesor është mbajtja e pakicave të okupuara dhe të mbikëqyrura”, sipas studimit. “Punëtorët e fabrikave që punojnë dhe jetojnë në komponime të sigurta me konvikte jetojnë në mjedise që kontrollohen më lehtë nga shteti sesa blegtorët ose fermerët. Vendosja e pakicave në punë me pagesë me kohë të plotë është bërë një gur themeli i projektit shoqëror shtrëngues të ri-inxhinierisë. ”

Përveçse u detyruan të mbledhin pambuk – të cilin studimi e përshkroi si “rraskapitës” – për më pak se paga minimale, viktimat e programit përballen me programe të rënda indoktrinimi për të fshirë refuzimin e tyre për të marrë pjesë. Studimi vuri në dukje se Partia Komuniste u përball me rezistencë të veçantë nga Ujgurët e shkolluar të cilët kishin karriera dhe nuk kishin nevojë të mësonin se si të vinin pambuk për të jetuar. Ajo e trajtoi këtë duke i mësuar të besonin: “Unë dua të punoj”. Viktimat e programit thuhet se iu nënshtruan “këndimit të” këngëve të kuqe “, duke mësuar t’i ishin mirënjohës Partisë Komuniste Kineze, arsimit në gjuhën kineze [Mandarin], duke iu bindur ligjit, etj.”

“Cilësimet e trajnimit për grupet e synuara të punëtorëve të tepërt në zonat rurale u militarizuan shumë, u siguruan gjithnjë e më shumë dhe në disa mënyra jo të ndryshme nga kampet e internimit profesional,” vuri në dukje studimi.

“Kampi profesional” është termi zyrtar i Partisë për kampet e tij të përqendrimit të Ujgurve. Pekini pretendon se kampet janë qendra trajnimi për të ndihmuar ujgurët e pa privilegjuar të mësojnë një zanat.

“Në përgjithësi, është e sigurt të thuhet se prodhimi i pambukut Xinjiang varet nga një mekanizëm detyrues i transferimit të punës që përfshin më shumë se gjysmë milioni pakica etnike”, përfundoi studimi, duke nxitur qeverinë amerikane dhe entitetet e tjera shtetërore të shkëputen nga industria e pambukut Xinjiang.

“Qeveria e SH.B.A.-së duhet të vendosë një Urdhër të Lirimit të Mbylljes për çdo produkt që përmban pambuk nga ndonjë pjesë e Xinjiang,” përfundoi studimi.

Një “Urdhër Lirimi”, i cili në thelb ndalon artikujt e një kategorie të caktuar nëse importuesi nuk mund të provojë një përjashtim, tashmë ekziston në Shtetet e Bashkuara për disa produkte pambuku nga Xinjiang – duke vendosur në thelb barrën e provës për kompanitë importuese për të provuar sendet bëheshin pa punë skllavi ose punë të detyruar. Porosia nuk prek të gjitha produktet e pambukut Xinjiang.

Ministria e Jashtme kineze iu përgjigj raportit të martën gjatë konferencës së saj të përditshme. Zëdhënësi Wang Wenbin personalisht sulmoi Zenz si një “anëtar i ekstremit të djathtë të administratës amerikane” dhe një mjet i “agjensive të inteligjencës së SHBA”. Zenz është një anëtar i vjetër në Fondacionin Përkujtimor të Viktimave të Komunizmit, një organizatë jofitimprurëse e pavarur dhe një këshilltar i Aleancës Ndër-Parlamentare për Kinën, e cila përfshin disa anëtarë të qeverisë amerikane, por ai vetë nuk është anëtar publik i administratës Trump.

Zëdhënësi i ministrisë së jashtme kineze vazhdoi të pretendonte se Zenz, i cili ka hulumtuar gjerësisht abuzimet kundër njerëzve Ujgurë në Xinjiang, ka botuar “asgjë tjetër përveç gënjeshtrave” dhe ka përdorur “marifete” për të mashtruar botën, pa specifikuar ndonjë shembull koherent.