‘Qyteti i shiut acid’ pastron ambientin e tij

357
Sigal

Liuzhou, një qendër industriale në jugperëndim të Kinës, dikur e mbushur me shi të acidit, po transformohet  një model që konsumon burime për të qenë i nxitur nga idetë dhe mjedisi.

Qyteti, i vendosur në rajonin autonome Zhuang të Guangxi, u shfaq si qendër prodhuese e fuqisë industriale dhe automobilave në vitet 1990, por pati probleme me emetimet industriale që dëmtuan mjedisin dhe shkaktuan shiun acid.

“Për shembull, perimet dhe pemët e rrushit, nuk mund të mbijetonin në mjedisin natyror, pasi gjethet e tyre do të zhdukeshin nga shiu acid.” Biçikletat shpejt do të shkriheshin nëse do të parkoheshin jashtë “, kujton Zhao Fu, zëvendës drejtor i mjedisit mjedisor të Liuzhou Byroja e Mbrojtjes.

Përdorimi i tepruar i qymyrit që mbante squfur në prodhimin industrial, çoi në Liuzhou duke u quajtur “qyteti i shiut acid”.

Kompania ka drejtuar edhe 5 miliardë juanë në menaxhimin e ujit që nga viti 2002, me eliminimin e më shumë se 30 tubave që kanalizojnë ujërat e zeza në lumë.

Dhjetë bimë në qytet trajtojnë rreth 640,000 tonë metrikë të ujërave të zeza, tha Zheng Junkang, sekretar i Partisë së Liuzhou-t.

“Objektivi për ne është të ndërtojmë Liuzhou në një qytet të begatë me një mjedis të mirë në të cilin njerëzit mund të jetojnë jetë të lumtur”, tha Zheng.

Për të përmirësuar mjedisin, qeveria nisi një iniciativë në 2012 për ta bërë qytetin “kopshtar”, me 270,000 pemë bauhinia mbjellë gjatë gjashtë viteve të fundit. Më shumë lule dhe pemë do të mbillen në vitet e ardhshme, si pjesë e raundit të ri të modës urbane që është në proces.