“Putin e di se do kishte hakmarrje bërthamore nga perëndimi”, cili është kuptimi i lëvizjes së tij “nukleare”

170
Sigal

Të dielën, presidenti Putin urdhëroi ushtrinë e tij që t’i zhvendosë “forcat parandaluese” ruse – të cilat përfshijnë armë bërthamore – në një “mënyrë të veçantë të detyrës luftarake”. Por çfarë saktësisht do të thotë kjo?

Nuk është plotësisht e qartë, thonë analistët perëndimorë. Zyrtarët e Mbretërisë së Bashkuar thonë se gjuha e përdorur nga Putini nuk përputhej plotësisht me kuptimin e tyre për nivelet e alarmit për armët bërthamore ruse.

Disa mendojnë se Putini po urdhëronte një lëvizje nga niveli më i ulët i gatishmërisë, “konstant”, në nivelin tjetër lart, “i ngritur”, (me “rrezik ushtarak” dhe “plot” ende lart) por kjo nuk ishte e sigurt. Çdo lëvizje rrit gatishmërinë për përdorimin e armëve.

Megjithatë, shumë e kanë interpretuar masën kryesisht si një formë sinjalizimi publik, në vend që të tregojë një qëllim të vërtetë për të përdorur armë të tilla, të cilat Putin e di se do të sjellë hakmarrje bërthamore nga Perëndimi. Sekretari i Mbrojtjes i Mbretërisë së Bashkuar Ben Wallace ka treguar se beson se njoftimi ishte kryesisht “retorikë”.