Parlamenti Evropian miratoi buxhetin e BE-së për vitin 2024

32
Sigal

Mbështetje më e mirë për të rinjtë, kërkimi dhe përballja me sfidat globale sigurohet nga buxheti i BE-së  për vitin 2024, i cili u miratua nga Parlamenti Evropian të mërkurën me 519 vota pro, 79 kundër dhe 30 abstenime.

Buxheti i përgjithshëm për vitin 2024 arrin në 189.4 miliardë euro zotime dhe 142.6 miliardë euro pagesa.

Parlamenti Evropian ka shtuar pothuajse 670 milionë euro për prioritetet kryesore si ndihma humanitare, Erasmus+ dhe infrastruktura e transportit , në krye të asaj që Komisioni fillimisht propozoi në projektbuxhetin.

Eurodeputetët rritën fondet për programet dhe politikat që janë jetike për të adresuar pasojat e luftës në Ukrainë dhe sfidat globale, si dhe për të mbështetur të rinjtë, përfshirë fermerët e rinj.

Së fundi, financimi për programet që kontribuojnë në rimëkëmbjen pas pandemisë , luftimin e antisemitizmit dhe forcimin e përpjekjeve të tranzicionit të gjelbër po rritet, në përputhje me prioritetet e Parlamentit.

Rritjet e siguruara nga eurodeputetët përfshijnë 250 milionë euro për ndihmën humanitare, 150 milionë euro për mekanizmin e fqinjësisë, zhvillimit dhe bashkëpunimit ndërkombëtar (programi Evropa në botë), 85 milionë euro për programin Horizon Europe, 30 milionë euro për infrastrukturën e transportit (Lidhja Europe Facility), 60 milionë euro për Erasmus+, 20 milionë euro për LIFE, 20 milionë euro për fermerët e rinj, 10 milionë euro për Mekanizmin Evropian të Mbrojtjes Civile dhe 10 milionë euro për lëvizshmërinë ushtarake.

Me konsensusin e arritur për buxhetin e vitit 2024, eurodeputetët presin një marrëveshje për rishikimin afatmesëm të buxhetit afatgjatë të BE-së (Korniza Financiare Shumëvjeçare) në Këshill deri në fund të vitit. Kjo do të hapë rrugën për ndarje të konsiderueshme shtesë në fillim të vitit 2024 përmes një buxheti amendamentues që do të propozohet nga Komisioni. Mbështetja shtesë e planifikuar për MFF-në synon të ofrojë mbështetje afatmesme për Ukrainën (50 miliardë euro grante dhe hua), të forcojë fleksibilitetin dhe kapacitetin e reagimit ndaj krizave, të forcojë autonominë strategjike të BE-së në vitin 2024 dhe të forcojë përpjekjet e saj në fusha të tilla si imigracioni dhe politika e jashtme .