Një letër nga Mbretëresha Mari e Skocisë del në ankand, çmimi mund të arrijë deri në 18,000 £

83
Sigal

Letra, e shkruar nga Mbretëresha Mary e Skocisë, do të ofrohet në ankand muajin e ardhshëm dhe pritet të arrijë nga 14,000 deri në 18,000 £.

Letra është apeli i saj drejtuar ambasadorit francez në Angli për të lejuar kalimin e sigurt të fisnikut skocez George Douglas në Francë.

Ajo u shkrua në Kalanë Carlisle, dy muaj pas arratisjes së saj nga Kështjella Lohleven në Perthshaier më 2 maj 1568, ku u burgos për gati një vit pasi u detyrua të abdikonte në favor të djalit të saj të vogël James VI.

Maria shpresonte që duke ndihmuar Xhorxh Douglasin të siguronte një udhëtim në Francë, ai do të ndërmjetësonte me mbretin francez në emër të saj për ta ndihmuar atë të siguronte lirinë e saj.

Letra do të shitet live më 2 shkurt nga ankandët online të shtëpisë “Lyon & Turnbull”, selia e së cilës është në Edinburg.

Katie Marsden, një eksperte për libra të rrallë, dorëshkrime dhe harta në Lyon & Turnbull, tha – “Është e rrallë që një dokument me dorëshkrimin e saj të dalë në ankand. Të kesh këtë letër të brishtë në ofertë është shumë e veçantë.”

“Dymbëdhjetë rreshta janë shkruar nga një avokat dhe gjashtë rreshta të tjerë nga Maria me dorën e saj.

“Duke pasur parasysh vendin unik të Merinos në histori, ne presim një interes të madh për këtë shitje”.

Letra i kërkon ambasadorit francez t’i japë hua 300 monedha ari George Douglas, bartësit, dhe të negociojë me familjen mbretërore franceze për të siguruar kalimin e papenguar të George.

Arratisja e Marisë nga Lohleven u ndihmua nga George Douglas dhe kushëriri i tij William.

Ajo shkoi në Angli për të kërkuar strehim, por u arrestua nga Richard Louter, zëvendësguvernator i Cumberland, dhe u shoqërua në Kalanë Carlisle.

Mbretëresha Mari u burgos nga Mbretëresha Elizabeth I për 19 vjet përpara se ajo të ekzekutohej në Kështjellën Fotheringay në Northamptonshire më 8 shkurt 1587, kur ajo ishte 44 vjeç.