Jo më konspiracion / Prova e vaksinimit Covid mund të jetë thelbësore për t’u rikthyer në jetën normale

75

Ministri i sapoemëruar i vaksinave në MB, Nadhim Zahawi, ka sugjeruar që njerëzit do të duhet të vërtetojnë se kanë marrë vaksinën Covid nëse dëshirojnë të kthehen në jetën normale dhe të rinisin aktivitetet sociale.

Zahawi u pyet nga BBC të hënën nëse do të bëhet praktikisht e pamundur të bësh diçka pa vaksinën dhe ministri u përgjigj se njerëzit duhet të presin presion nga ofruesit e shërbimeve për të demonstruar se janë vaksinuar.

Ai sugjeroi që njerëzit që nuk pranojnë të vaksinohen mund të përballen me kufizime të vazhdueshme, duke i parandaluar ata nga frekuentimi i bareve, kinemave, restoranteve dhe lokaleve sportive nëse nuk mund të sigurojnë prova se janë inokuluar kundër koronavirusit.

Sidoqoftë, Zahawi, roli i ri i të cilit është ai i mbikëqyrësit së shpërndarjes vaksinës Covid-19 në Mbretërinë e Bashkuar, e bëri të qartë se vaksinimi do të jetë vullnetar – megjithëse ai e inkurajoi atë me forcë, pasi ai beson se do të jetë mirë për komunitetin dhe vendin nëse njerëzit marrin një dozë.

Baronesha Harding, e cila është përgjegjëse për shërbimin ekzistues të Testit dhe Gjurmimit të Sistemit Kombëtar të Shëndetit, kohët e fundit i tha ekipit të saj se mund të krijohet një lloj pasaporte Covid-19 ’që tregon statusin e vaksinimit të njerëzve.

Departamenti i Transportit gjithashtu raportohet se po konsideron vulosjen e pasaportave aktuale të individëve të cilët janë vaksinuar për të treguar se janë të sigurt për të udhëtuar, duke shmangur vonesat dhe çështjet e kalimit të kufirit kur udhëtimet ndërkombëtare të nisin përsëri vitin e ardhshëm.

Diskutimi rreth vaksinës vjen në ditën kur Moderna paraqiti zyrtarisht aprovimin rregullator të emergjencës në SHBA dhe Europë, kështu që mund të fillojë shpërndarjen e vaksinës së saj, pasi studimet treguan se ishte më shumë se 94 përqind efektive në mbrojtjen e njerëzve.