Jeta në Mariupolin e pushtuar si në ferr, qyteti pa ujë dhe mjekë

40
Sigal

Një politikan ukrainas ka përshkruar situatën e rëndë në Mariupol, qyteti i cili prej javësh është nën kontrollin e plotë rus.

Ndërsa vëmendja është kthyer në luftime të ashpra diku tjetër në rajonin e Donbasit, banorët e qytetit thuhet se po vuajnë në kushte të tmerrshme.

Petro Andryushchenko, këshilltar i kryetarit të bashkisë së Mariupolit, tha se vetëm deri në 3% e njerëzve në qytet kanë akses në ujë.

Shumë njerëz po detyrohen të ecin me kilometra për të qëndruar në radhë në pikat e grumbullimit të ujit, të cilat përfshijnë puset e kanalizimeve, tha Andryushchenko.

Duke paralajmëruar një “krizë uji”, ai tha se “ujë me cilësi minimale të pranueshme nuk është i disponueshëm në qytet”.

Ndërkohë, ai ka deklaruar se nuk ka mbetur asnjë mjek në Mariupol, pasi punonjësit shëndetësorë rusë u larguan.

Olena Halushka, shkrimtare dhe komentuese politike, e përshkroi qytetin si të tmerrshëm midis një kombinimi të mungesës së kujdesit shëndetësor dhe ujit të pijshëm, “varrimeve kaotike” dhe nxehtësisë.