Danimarka dhe Gjermania miratojnë fillimin e punimeve për ‘rrugën’ e re nënujore

241
Sigal

Danimarka ka dhënë dritën e gjelbër ndërtimit të tunelit nënujor Fehmarnbelt i cili do të zvogëlojë kohën e udhëtimit midis vendit dhe Gjermanisë në vetëm disa minuta.

Puna në anën daneze tani pritet të fillojë në 1 janar 2021 dhe tuneli – i njohur si lidhja Fehmarnbelt – tani parashikohet të hapet në mesin e 2029, tha Ministria e Transportit në një deklaratë të Premten.

Ministri i Transportit Benny Engelbrecht përshëndeti marrëveshjen e deputetëve si një “vendim historik”, duke përshkruar tunelin si “një portë të re për në Europë”.

Tuneli 18 kilometra do të lidhë Gjermaninë veriore me ishullin danez të Lolland të cilat ndahen nga Rripi Fehmarn – një ngushticë në pjesën perëndimore të Detit Baltik. Ndërtimi u shty me gjashtë muaj për shkak të pandemisë COVID-19.

Projekti prej 7 miliardë euro do të ketë një hekurudhë të elektrizuar të dyfishtë dhe një autostradë me katër korsi. Do të lejojë që trenat dhe makinat të kalojnë ngushticën në përkatësisht vetëm shtatë dhe dhjetë minuta. Për momentin, një traget kërkon rreth një orë për të bërë kryqëzimin.

Elementet e betonit secili do të peshojë 73,000 ton dhe do të tërhiqet nga kamionë të mëdha para se të ulen. Lidhja Fehmarnbelt do të jetë tuneli më i gjatë në llojin e tij kudo në botë. Sidoqoftë, ndërtimi nga pala gjermane nuk pritet të fillojë deri në mesin e vitit 2022.(Euronews)