Boris Johnson do të prezantojë pasaportat Covid

69

Kryeministri britanik do të përshkruajë planet e tij për kufizime të mëtejshme të lokalizuara të hënën, si dhe një plan për të futur prova masive, në atë që qeveria po e përshkruan si një udhërrëfyes për një lloj normaliteti vitin e ardhshëm.

Normalja e re që qeveria britanike ka vendosur të përshkruajë do të përfshijë “pasaporta të lirisë” për ata që kanë dy teste negative të koronavirusit në javë. Qeveria po punon gjithashtu me prodhuesit e pasaportave për të krijuar certifikata të koronavirusit për ata që mund të provojnë se janë të lirë nga virusi.

Certifikata e imunitetit do të ruhej në telefonët e njerëzve pasi ata të marrin një letër, kartë ose dokument nga qeveria për testimin negativ për virusin. Mendohet se leja do të mundësojë për britanikët që të shohin anëtarët e familjeve të tyre, gjë e cila është kryesisht e ndaluar për momentin, si dhe të jenë në gjendje të udhëtojnë pa maskë.

Një burim i tha gazetës se certifikatat do të “lejonin dikë të bredhte rrugëve dhe nëse dikush tjetër pyet pse nuk kanë veshur maskë, ata mund të tregojnë kartën, letrën ose aplikacionin”, duke shtuar se kjo do të lejonte një person për “të parë familjen e tij dhe rregullat normale të distancës sociale nuk do të zbatohenin”.

Nuk është e qartë në kohën e këtij raportimi nëse qeveria do t’u shpërndajë “pasaportat e lirisë” atyre që janë vaksinuar.

Ideja e të ashtuquajturve pasaporta të imunitetit u hodh për herë të parë nga qeveria Britanike në Prill, me Sekretarin e Shëndetësisë Matt Hancock duke thënë në atë kohë: “Ne po shikojmë mundësinë e një certifikate imuniteti. Njerëzit që kanë pasur sëmundjen kanë marrë antitrupa dhe më pas kanë fituar imunitet, mund ta tregojnë këtë dhe për këtë arsye kthehen sa më shpejt që të jetë e mundur në jetën normale ”.

Të hënën, kryeministri Johnson do të informojë publikun britanik se pas bllokimit kombëtar në 2 dhjetor, Anglia do të kthehet përsëri në një sistem bllokimi rajonal. Besohet, megjithatë, se shumë zona në të vërtetë do të përballen me kufizime më të rrepta të bllokimit sesa ato në sistemin e nivelit të mëparshëm.

Plani gjithashtu raportohet të përshkruajë rregulloret që lidhen me mbledhjet familjare të Krishtlindjeve, të cilat pritet të jenë të kufizuara përsa i përket numrit të njerëzve që mund të takohen për të festuar festën.

Fabrikat dhe vendet e punës në të gjithë vendin do t’i nënshtrohen testimit masiv, me teste të reja që mund të sigurojnë një diagnozë brenda njëzet minutash. Është e mundur që ushtria mund të kryejë testime, megjithatë ende nuk është bërë ndonjë kërkesë zyrtare në Ministrinë e Mbrojtjes (MM).

“Shpresa dhe besimi i Kryeministrit që përparimi në testimin masiv mund të sigurojë një mënyrë për të shtypur virusin dhe për të liruar kufizimet derisa të jetë e mundur vaksina”, tha një burim.

Qeveria ka të ngjarë të ketë nevojë për mbështetjen e Partisë Laburiste të krahut të majtë për të kaluar masën përmes Parlamentit, pasi një grup prej 70 deputetësh konservatorë ka kërcënuar të votojë kundër kufizimeve.

Në një letër drejtuar Z. Johnson, grupi anti-lockdown Covid Recovery i Deputetëve Konservatorë kërkoi që qeveria të zbulonte dëmin ekonomik që do të pësonin bllokimet e mëtejshme.

“Qeveria duhet të publikojë një analizë të plotë të kostos dhe përfitimit të kufizimeve të propozuara në bazë rajonale në mënyrë që deputetët të vlerësojnë me përgjegjësi ndikimin e kufizimeve anti-Covid”, thanë deputetët.

Është e mundur që masat të kalojnë përmes Parlamentit, megjithatë, pasi Partia Laburiste ka favorizuar vazhdimisht kufizime më të ashpra ndaj publikut britanik.

Udhëheqësi i Partisë së re Reformiste kundër bllokimit, Nigel Farage, shkroi në mediat sociale: “Duket sikur bllokimi nuk do të përfundojë në 2 Dhjetor pasi ne do të hyjmë në kufizime të rrepta rajonale.”

“Ne do të jemi të mbërthyer me këtë deri në Pashkë nëse qeveria nuk ndryshon qasje,” paralajmëroi Farage.

Kujtojmë se Nigel Farage, ishte nismëtari i Brexit. Ai ka premtuar që me partinë e tij Reformiste të mbajë një qendrim kundërshtues ndaj masave kufizuese të shkaktuara nga Covid.