Vasili: Varianti Delta problem teper serioz, duhet reaguar tani!

235
Sigal

Nga Petrit Vasili

Varianti Delta problem teper serioz, duhet reaguar tani!

Varianti Delta i Coronavirusit po perhapet ane e mbane botes me shpejtesi.

Nga Anglia,Franca, Holanda,Italia, Izraeli, Shtetet e Bashkuara, India etj.

Aftesia e Deltes per tu perhapur me shpejtesi ka krijuar nje situate te veshtire.

Te gjithe sistemet shendetesore jane ne alert.

Edhe vendet qe kane aplikuar nje vaksinim shume te larte si Izraeli po perballen me rritje te rasteve.

Krahas vaksinimit kerkohet nje analize e thelle shkencore dhe masa inteligjente dhe te shpejta.

Rreziku i precipitimit eshte i larte sa per shkak te vetive te variantit Delta aq edhe prej apatise dhe masave te gabuara.

Shqiperia ka demostruar ne vazhdimesi marrje te masave kaotike, konfuze dhe me rezultate teper te dobeta, qe shkaktuar kosto shume te larta humane dhe jo vetem.

Te mos harrojme se qeveria ka aplikuar gjeresisht vaksina te pa certifikuata nga BE dhe SHBA efikasiteti i ulet mbrojtes i te cilave eshte provuar si tille dhe ku situatat ne Kili,Indonezi,Turqi e gjetke ku ka pasur vaksinim masiv me Coronavac shperthimet kane qene masive dhe evidente.

Shqiperia ka premisa qe te kete arritur imunitetin e tufes per shkak te perhapjes teresisht se pakontrolluar te Covidit, qe shkaktoi edhe pasoja aq te renda, por kjo premise nuk eviton kurrsesi zhvillimet e paparashikuara dhe serioze, qe lidhen me variantin Delta.

Masa prej rreth 800 mije qytetare qe nuk e kane kaluar Covidin shtuar edhe mijra te tjere te vaksinuar me vaksina te pa certifikuara nga BE dhe SHBA e me efikaditet te ulet perbejne nje kontigjent masiv shume serioz me risk te larte kontaminimi.

Ne kete situate duhen marre patjeter disa masa te domosdoshme:

Vendosja e kontrollit ne kufi per ata qe hyjne ne Shqiperi me model te ngjashem me ato qe aplikojne vendet e tjera pra testim 72 oret e fundit, certifikate vaksinimi apo certifikate qe ka kaluar Covid 6- 9 muajt e fundit.

Gjithashtu edhe masat konkrete per tu dale perpara zhvillimeve epidemiologjike ne vjeshte e dimer dhe vaksinimi i grupeve vulnerabel, vecanerisht te moshuarit, me te pakten nje doze prej vaksinave te certifikuara si Pfizer, Moderna apo Astra Zeneca.

Eshte momenti per te reaguar, s’ka kohe per te humbur, s’ka kohe per propagande!