“Tronditet” tregu i armëve të zjarrit/ Mbërrijnë armët inteligjente, mund të përdoren vetëm nga personat e…

214
Sigal

Armët inteligjente të personalizuara, të cilat mund të gjuhen vetëm nga përdoruesit e verifikuar, më në fund mund të bëhen të disponueshme për konsumatorët amerikanë pas dy dekadash pyetjesh rreth besueshmërisë dhe shqetësimeve që do të sjellin një valë të re rregullimesh qeveritare.

Katër vjeçari LodeStar Works të premten zbuloi pistoletën e tij inteligjente 9 mm për aksionerët dhe investitorët në Boise, Idaho. Dhe një kompani nga Kansas, SmartGunz LLC, thotë se agjentët e zbatimit të ligjit po testojnë beta produktin e saj, një model i ngjashëm por më i thjeshtë.

Të dyja kompanitë shpresojnë të kenë një produkt në treg këtë vit.

Bashkëthemeluesi i LodeStar, Gareth Glaser tha se ai u frymëzua pasi dëgjoi një shumë histori rreth fëmijëve të qëlluar teksa luanin me një armë të pambikëqyrur. Armët inteligjente mund të ndalojnë tragjedi të tilla duke përdorur teknologjinë për të vërtetuar identitetin e një përdoruesi dhe për të çaktivizuar armën nëse dikush tjetër përpiqet ta gjuajë atë.

Ata gjithashtu mund të reduktojnë vetëvrasjet, t’i bëjnë të padobishme armët e humbura ose të vjedhura dhe të ofrojnë siguri për oficerët e policisë dhe rojet e burgut që kanë frikë nga rrëmbimi i armëve.

Por përpjekjet për të zhvilluar armë inteligjente kanë ngecur: Smith & Wesson (SWBI.O) u godit me një bojkot, produkti i një kompanie gjermane u hakerua dhe një ligj i Nju Xhersit që synonte promovimin e armëve inteligjente ka ngritur zemërimin e mbrojtësve të Amendamentit të Dytë. .

Arma LodeStar, e drejtuar për blerësit për herë të parë, do të shitej me pakicë për 895 dollarë.

Prova e gjuajtjes së armës LodeStar para kamerave të Reuters nuk është raportuar diku tjetër. Një oficer i poligonit qëlloi armën, një prototip i gjeneratës së tretë, në mjedise të ndryshme pa problem.

Glaser pranoi se do të ketë sfida shtesë për prodhimin në shkallë të gjerë, por shprehu besimin se pas vitesh provash dhe gabimesh teknologjia ishte mjaft e avancuar dhe mikroelektronika brenda armës është e mbrojtur mirë.

“Më në fund ndihemi sikur jemi në pikën ku … le të dalim publikisht,” tha Glaser. “Ishin aty.”

Shumica e prototipave të hershëm të armëve inteligjente përdorën teknologjinë e zhbllokimit të gjurmëve të gishtërinjve ose të identifikimit të frekuencës radio që i mundëson armës të shkrepë vetëm kur një çip në armë komunikon me një çip tjetër të veshur nga përdoruesi në një unazë ose byzylyk.

LodeStar ka integruar si një lexues të gjurmëve të gishtërinjve ashtu edhe një çip komunikimi në fushë të afërt të aktivizuar nga një aplikacion telefoni, plus një bllok PIN. Arma mund të autorizohet për më shumë se një përdorues.

Lexuesi i gjurmëve të gishtërinjve zhbllokon armën në mikrosekonda, por meqenëse mund të mos funksionojë kur është i lagësht ose në kushte të tjera të pafavorshme, blloku PIN është aty si rezervë. LodeStar nuk demonstroi sinjalin e komunikimit të fushës së afërt, por do të vepronte si një rezervë dytësore, duke mundësuar armën aq shpejt sa përdoruesit mund të hapin aplikacionin në telefonat e tyre.

SmartGunz nuk do të thoshte se cilat agjenci të zbatimit të ligjit po testojnë armët e tij, të cilat sigurohen nga identifikimi i frekuencave radio. SmartGunz zhvilloi një model që shitet me 1,795 dollarë për zbatimin e ligjit dhe 2,195 dollarë për civilët, tha Tom Holland, një senator i shtetit demokrat në Kansas, i cili bashkëthemeloi kompaninë në vitin 2020.

Biofire me bazë në Kolorado po zhvillon një armë inteligjente me një lexues të gjurmëve të gishtërinjve.

Skeptikët kanë argumentuar se armët inteligjente janë shumë të rrezikshme për një person që përpiqet të mbrojë një shtëpi ose familje gjatë një krize, ose për policinë në terren.

Fondacioni Kombëtar i Sporteve të Qitjes (NSSF), shoqata tregtare e industrisë së armëve të zjarrit, thotë se nuk i kundërshton armët inteligjente për sa kohë që qeveria nuk e urdhëron shitjen e tyre.

“Nëse do të kisha një nikel për çdo herë në karrierën time që do të dëgjoja dikë të thoshte se do të na sjellë një të ashtuquajtur armë inteligjente në treg, me siguri do të isha në pension tani,” tha Lawrence Keane, nënkryetar i lartë i NSSF.

Armët që dalin në treg mund të nxisin një ligj të New Jersey-t të vitit 2019 që kërkon që të gjitha dyqanet e armëve në shtet të ofrojnë armë inteligjente pasi ato të bëhen të disponueshme. Ligji i 2019 zëvendësoi një ligj të 2002 që do të ndalonte shitjen e çdo pistolete, përveç armëve inteligjente.

“Pala tjetër e lau dorën sepse përdori armë inteligjente për të ndaluar çdo gjë që nuk është një armë inteligjente,” tha Scott Bach, drejtor ekzekutiv i Shoqatës së Klubeve të Pushkës dhe Pistoletës në New Jersey. “Kjo zgjoi pronarët e armëve.”

Kur Smith & Wesson u zotuan në 1999 për të promovuar zhvillimin e armëve inteligjente, midis masave të tjera të sigurisë së armëve në një marrëveshje me qeverinë e SHBA, Shoqata Kombëtare e Pushkës sponsorizoi një bojkot që çoi në një rënie të të ardhurave.

Në vitin 2014, kompania gjermane Armatix hodhi në treg një pistoletë të kalibrit të zgjuar 22, por ajo u tërhoq nga dyqanet pasi hakerat zbuluan një mënyrë për të bllokuar nga distanca sinjalet e radios së armës dhe, duke përdorur magnet, të gjuanin armën kur ajo duhej të ishte e kyçur.