OBSH nxjerr udhëzuesin për mjekët, këshillat, që duhen ndjekur për veten dhe pacientët me koronavirus

370
Sigal

Organizata Botërore e Shëndetësisë nxori së fundmi një udhëzues për mënyrën se si duhen të mbrohen mjekët në vendin në punës.

Si një grup i madh risku për COVID dhe përhapjen e tij tek të tjerët, Mjekët janë mjaft të rrezikuar në ketë situatë.

OBSH i konsiderohen shumë të rëndësishëm burimet njerëzore në shëndetësi prandaj është duke ndërtuar udhëzues të posaçëm për ta.

Si të paraqiteni në vendin e punës

Kur hyni në një dhomë me një pacient të dyshuar ose të konfirmuar COVID-19, vendosni:

-Doreza

-Një përparëse e pastër, me mëngë të gjata

-Maskë mjekësore që mbulon gojën dhe hundën tuaj

-Mbrojtje për sytë

Mos harroni pajisjet e mbrojtjes personale duhet të ndryshohen midis përdorimit dhe për secilin pacient të ndryshëm. Nëse përdorni pajisje mbrojtëse personale me përdorim të vetëm (p.sh. maska ​​me përdorim të vetëm, doreza, mburoja të fytyrës) hidhni në një kosh mbeturinash me kapak dhe lani duart tuaja tërësisht.

Nëse kryeni një procedurë aerosoleruese, siç është intubimi, përdorni një respirator të grimcave siç është N95.

Mos prekni sytë, hundën ose gojën me doreza ose duar të zhveshura deri sa të jetë kryer higjiena e duhur e dorës.

Nëse filloni të kollitni, teshtitni ose zhvilloni ethe raportoni.

Higjena e duarve

Fërkoni ose lani duart me sapun dhe ujë ose alkol:

-Para se të prekni një pacient

-Para se të përfshiheni në procedura të aseptike

-Pas rrezikut të ekspozimit të lëngut të trupit

-Pas prekjes së një pacienti

-Pas prekjes së rrethinës së pacientit menjëherë tek autoriteti përkatës dhe ndiqni këshillat e tyre.

Si të trajtoni pacientin

-Jini të vetëdijshëm që rastet e dyshuara dhe të konfirmuara me Covid 19 dhe çdo vizitor që i shoqëron ata, mund të jenë të stresuar. E rëndësishme ti dëgjoni

-Flisni ngadalë

-Përgjigjuni çdo pyetjeje dhe jepni informacion të saktë në lidhje me COVID-19. Mund të mos keni përgjigje për çdo pyetje: shumë nuk dihen ende rreth COVID19.

-Nëse janë tëdisponueshme, ndani fletëpalosje me pacientët tuaj

-Është mirë të ngushëlloni pacientët e dyshuar dhe të konfirmuar. Mblidhni informacion të saktë nga pacienti: emrin e tyre, datën e lindjes, historinë e udhëtimit, listën e simptomave etj.

-Shpjegoni procedurën e institucionit shëndetësor për COVID-19, siç është izolimi dhe vizitorë të kufizuar, dhe hapat e mëtejshëm.

-Nëse pacienti është një fëmijë, pranoni një anëtar të familjes ose kujdestar që t’i shoqërojë ata, kujdestari duhet të sigurohet dhe të përdorë si pajisje mbrojtëse personale

-Siguroni azhurnime për vizitorët dhe familjen kur është e mundur

Gjërat që duhet të dini

1-COVID-19 është një sëmundje e shkaktuar nga një koronavirus i ri, i cili nuk është identifikuar më parë tek njerëzit. Koronaviruset janë një familje e madhe e viruseve që gjenden si te kafshët ashtu edhe tek njerëzit. Cilat janë simptomat e COVID-19?

2- Në shumicën e rasteve, COVID-19 shkakton simptoma të buta duke përfshirë një hundë të ndezur, dhimbje të fytit, kollë dhe ethe. Mund të jetë më e rëndë për disa njerëz dhe mund të çojë në pneumoni ose vështirësi në frymëmarrje. Në disa raste, infeksioni mund të çojë në vdekje.

3-COVID-19 duket se përhapet më lehtë përmes kontaktit të ngushtë me një person të infektuar. Kur dikush që ka kollë COVID-19 ose teshtit, pikat e vogla lëshohen dhe, nëse jeni shumë afër, mund të merrni frymë nga virusi.

4-Ende duhet të mësojmë më shumë rreth asaj se si COVID-19 prek njerëzit. Njerëzit e moshuar dhe njerëzit me kushte të tjera mjekësore, të tilla si diabeti dhe sëmundjet e zemrës, duket se kanë më shumë rrezik për të zhvilluar sëmundje të rënda.

5-Nuk ka asnjë trajtim ose vaksinë në dispozicion aktualisht për COVID-19. Megjithatë, shumë nga simptomat mund të trajtohen.

 Gjërat që duhet të bëni

1-Lani shpesh duart tuaja. Lani duart tuaja me sapun dhe ujë ose, nëse duart tuaja nuk janë dukshëm të ndyra, përdorni një fërkim dore me bazë alkooli. Kjo do të largojë virusin nëse është në duart tuaja.

2-Mbuloni gojën dhe hundën me një bërryl ose ind të përkulur kur kolliteni dhe teshtitni. Hidhni indin e përdorur menjëherë dhe lani duart tuaja me sapun dhe ujë ose përdorni një fërkim dore të bazuar në alkool. Në këtë mënyrë ju mbroni të tjerët nga çdo virus i lëshuar përmes kollës dhe teshtitjeve.

3-Nëse është e mundur, mbani një distancë prej 1 metrash në mes vetes dhe dikujt që është duke kulluar, teshtitur ose ka ethe. COVID-19 duket se përhapet më lehtë përmes kontaktit të ngushtë me një person të infektuar.

4-Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës Duart prekin shumë sipërfaqe të cilat mund të ndoten me virusin. Nëse prekni sytë, hundën ose gojën me duart tuaja të papastra, mund ta transferoni virusin nga sipërfaqja në veten tuaj. Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor.

5-Telefononi përpara dhe informoni qendrën shëndetësore kur do të vizitoni. Ndiqni gjithmonë udhëzimet e këshillave tuaja të kujdesit shëndetësor profesional ose kombëtar.

Gjendja emocionale

-Është normale të ndjeheni të trishtuar, të stresuar,ose mbingarkuar gjatë një krize. Bisedoni me njerëzit tuaj.

-Mos përdorni alkool, duhanit ose ndonjëilaç për emocionet tuaja.

-Mbani një mënyrë jetese të shëndetshme: dietë të duhur, gjumë, stërvitje dhe kontakte sociale me miqtë dhe familjen.