Sigal

Nga Athina Shpetim Zinxhiria

Intervista e kryeministrit shqiptar në një kanal televiziv në Tirane lidhur me ndryshimin e kufijve mes Shqipërisë dhe Kosoves ka tensionuar diplomacinë greke. Pa kaluar 24 orë Athina nëpërmjet Ministrisë së Punëve të Jashtme të saj ka reaguar ashpër duke e konsideruar këtë veprim te papranueshëm. Greqia nuk mban asnjë bisedim me Shqipërinë për kufijtë, është përgjigja e shprehur e Athinës për atë që kryeministri shqiptar Edi Rama ka pretenduar në televizion për Shqipërinë e Madhe.

Burimet diplomatike greke e kanë bërë të qartë se Greqia dhe Shqipëria “nuk diskutojnë kufijtë midis tyre, pasi ato janë të përcaktuara me marrëveshje ndërkombëtare dhe nuk bëhet negociata për to, vazhdojnë burimet diplomatike. “Ne kujtojmë që në Marrëveshjen për Miqësinë dhe Bashkëpunimin midis Greqisë dhe Shqipërisë, nënshkruar në Tiranë më 21/03/1996, të dy Shtetet deklarojnë respektin e tyre për parimin e paprekshmërisë së ekzistencës kufijtë. “Dhe pranojnë se kufiri mes tyre është një kufi i paqes dhe miqësisë”, përfundojnë të njëjtat burime. Edi Rama, në një intervistë me një kanal shqiptar, tha se ai e konsideron Kosovën pjesë të Shqipërisë. Ai tha gjithashtu se është një prioritet për të bashkuar Shqipërinë me Kosovën në një shtet.

Kryeministrit Rama gjatë intervistës tha se Kufiri me Greqinë nuk zgjidhur ende duke e cituar atë si më poshtë: Duke iu referuar negociatave për “korrigjimet” e kufirit midis Kosovës dhe Serbisë, i cili synon të lehtësojë tensionet në rajon, ai iu referua Greqisë. “Çfarë po diskutojmë sot me Greqinë? Kufijtë. “Kufijtë detarë ende nuk kemi zgjidhur”, tha Edi Rama dhe vazhdoi: “Çfarë bisedoi Kosova me Malin e Zi dhe gjithçka është bërë? Kufiri. “Pse të mos diskutojmë kufirin midis Kosovës dhe Serbisë? “Ne do t’i diskutojmë ato, sepse është një proces i delimitimit”.

Shqipëria e Madhe

Edi Rama sulmoi ata që kundërshtojnë idenë e korrigjimit të kufijve të Kosovës, duke e quajtur atë “partinë” e Shqipërisë. “Për mua, Kosova është pjesë e Shqipërisë. “Pjesa tjetër janë çështje e Ramush Haradinajt,” tha ai, në thelb duke iu përgjigjur asaj që kryeministri i Kosovës tha kohët e fundit se Tirana po merret me çështjet e brendshme në vendin e tij. “Bashkimi midis Shqipërisë dhe Kosovës nuk është Plani B, por Plani A. “Rruga jonë është rruga që na bashkon. “Ne jemi të detyruar në një proces që nuk ka rrugë tjetër përveç Bashkimit. “Unë nuk e imagjinoj Bashkimin imagjinuar nga folkloristët që merren me politikën. “E imagjinoj atë në shekullin 21”, tha Edi Rama, i cili ëndërron të qëndrojë në histori si krijues i Shqipërisë së Madhe.