“Këmbëza”, Interpol operacion në 23 shtete kundër trafikantëve të armëve, 149 të arrestuar

493
Me qindra armë, ndër të cilat edhe një raketë hedhëse e një mitraloz, janë sekuestruar gjatë një operacioni ndërkombëtar policor të udhëhequr nga Interpoli.

Shënjestra e ndërhyrjes, sipas Euronews, ishte trafikimi i paligjshëm i tyre nga vendet e Ballkanit dhe Europës lindore. Në total, u kapen 321 armë zjarri. Shqetësimet në rritje mbi terrorizmin dhe trafikun e paligjshëm të armëve e kanë kthyer krijimin e një rrjeti të fuqishëm policor në objektiv të rëndësishëm të operacionit “Këmbëza” . 

“Suksesi nuk matet vetëm me numrin e kontrolleve, personat e arrestuar apo numrin e sendeve të sekuestruara. Përmes sinkronimit të veprimeve të policisë në të njëjtën kohë në vende të ndryshme , ne i dërgojmë kriminelëve një mesazh të qartë. Efektivë policie nga shtete të ndryshme të botës bashkojnë forcat e punojnë bashkë kundër krimit të organizuar”, tha Branislav Pavlovic, kreu i Interpolit, Sarajevë. 

“Thuajse çdo armë zjarri e kapur vjen nga një vend tjetër. Kështu, një shtet mund ta aktivizojë legjislacionin e armëve të tilla, por nuk e kontrollon dot se çfarë ndodh në vende të tjera. Kështu, ndërsa armë lëvizin në të gjithë kontinentin e Europës, mund të cënohet edhe siguria e qytetarëve të ndodhur 500 apo 1000 km larg”, tha John Hageman, shef i programit te armëve të zjarrit, Interpol. 

Gjatë operacionit që mbuloi 23 vende e përfshin 8.000 efektivë nga shtetet pjesëmarrëse, u vunë në praga 149 persona. Euronews sqaron se për një periudhë kohe 48 orëshe nga data 6 deri ne 8 prill janë konfiskuar rreth 20.000 municione.
Sigal