Energjia u ble 6 herë më shtrenjtë/ OSHEE bëri sot ankand. Energjia u ofrua me 255 euro për MWh

111
Sigal

“OSHEE ka zhvilluar sot një ankand të ri për blerjen e energjisë elektrike për konsum. Përmes kësaj procedure OSHEE do të sigurojë 44 400MWh energji për periudhën nga 13 deri më 17 tetor.”

Procedura është zhvilluar në transparencë në platformën online në tre faza, ku në fazën e parë u listuan 10 kompani dhe çmimi i ofruar arrinte deri në 300 euro/MWh, teksa në fazën e fundit do të bëhet edhe listimi automatik në bazë të çmimit më të ulët për blerjen e kësaj sasie energjie.

Ankandi ishte parashikuar të zhvillohej ditën e premte, por si rrjedhojë e situatës hidrike dhe reshjeve OSHEE e çeli procedurën këtë të hënë, ndërsa datat 11 dhe 12 tetor do të mbulohen me energji nga KESH.

Rritja e fortë në bursa bëri që OSHEE në ankandin e fundit të blinte energjinë me një çmim mesatar prej 233 euro/MWh, shifra më e lartë e regjistruar ndonjëherë. Por, duket se çmimet në bursa kanë parë një rënie të lehtë ditët e fundit, si në atë hungareze ku çmimi i energjisë u ul në 219.5 euro MWh këtë të hënë.

Deri në muajin qershor furnizimi me energji është mbuluar nga prodhimi vendas, e më pas është dashur që autoritetet t’i drejtohen importit të energjisë ku nga 1 qershori e deri më 1 tetor,  kur u zhvillua edhe ankandi i fundit janë shpenzuar në total 99.6 milionë euro për blerjen e energjisë.

Në 2020-ën, kjo shifër arrinte në 118 milionë euro për gjithë sasinë e energjisë së blerë në import për mbulimin e nevojave.