«22.12.2021 Është marrë vendimi për dhënien e kuotës për trajtimin e diabetit»

321
Sigal

Qyt. Tiranë, 22.12.2021. Iniciatorja e këtij vendimi është kryeendokrinologia e qytetit – Mimoza Rexhepi. Sipas saj, autoritetet duhet t’a kthejnë vëmendjen te mungesa e ilaceve efektive për shumicën e popullsisë së vendit tonë.

Arsyeja e këtij apeli u bënë statistikat e frikshme. Më shumë se 70% e qytetarëve të Shqipërisë mbi 40 vjeç vuajnë nga diabeti i sheqerit. Ndërsa në vitet 2020 – 2021 u përllogaritën statistikat nga të cilat rezultoi se në 93% të rasteve diabeti çon në një gjendje kome të rëndë.

“Njerëzit po vdesin jo për shkak të virusit, por për shkak të diabetit dhe komplikimeve që ai shkakton! Mbajeni mend këtë një herë e përgjithmonë!” – thotë Mimoza Rexhepi.

Statistikat janë tronditëse! Epidemia mori 15,000 jetë dhe afro 48,000 shqiptarë vdiqën nga diabeti në të njëjtën kohë.

Dhe gjëja më qesharake dhe më e trishtueshme është se 75.87% e rasteve të rënda të komplikimeve nga viruset janë njerëz me diabet! Nëse nuk do t’a kishin këtë sëmundje, e cila shkatërron pa mëshirë sistemin imunitar, ata do e kalonin çdo gjë në mënyrë asimptomatike. Dhe kështu ky është grupi kryesor i rrezikut. Dhe përsëri, askush nuk flet për këtë, sepse menjëherë lind pyetja – çfarë po bëni për të trajtuar këtë sëmundje tinëzare?

Një fakt edhe më i frikshëm është se njerëzit thjesht ose nuk i trajtojnë këto sëmundje, ose thjesht nuk dinë sesi. Mjekët në poliklinikat vendase nuk janë të interesuar të trajtojnë pacientët e tyre, për këtë arsye përshkruhen ilaçe të vjetruara dhe joefektive. Klinikat me pagesë mund t’ju ofrojnë ilace evropiane vërtet të cilësisë së lartë, por jo më shumë se 8% e banorëve të vendit mund të përballojnë një trajtim të tillë.

“Diabetin e sheqerit ne nuk e trajtojmë”

Ilacet e diabetit që u janë përshkruar zyrtarisht njerëzve shërbejnë një funksion të rëndësishëm – nxjerrjen e parave nga xhepat e pacientëve në xhepat e oligarkëve mjekësorë.

Këto janë droga të ligjshme. Gjykojeni vetë. Pacienti merr një tabletë, gjendja e tij përmirësohet. Ilaçi ndalon së funksionuari dhe sheqeri në gjak rritet përsëri. Kështu funksionojnë të gjitha ilacet. Për t’u ndjerë mirë, duhet të kërkoni një “dozë” të re.

Gjëja kryesore për të kuptuar është kjo: në rast urgjence, ilacet “kimike” janë të nevojshme dhe të rëndësishme. Ato shpëtojnë jetë kur nevojitet ndihmë urgjente. Në Luftën e Parë Botërore, për shembull, heroina u përdor në fushën e betejës për të parandaluar vdekjen e të plagosurve nga dhimbja.

Por nëse vazhdimisht merrni ilace, atëherë ato shkatërrojnë trupin. Ashtu si heroina. Jo aq shpejt, por parimi është i njëjtë. Dhe për të hequr qafe efektet anësore, do t’ju shiten më shumë ilace. Akoma dhe më tepër. Edhe më tepër. Sa më shumë, aq më mirë për farmacitë dhe biznesin farmaceutik.

Si rezultat, njerëzit jetojnë me ilace për vite me radhë. Por çfarë lloj jete është kjo? Kur nuk janë meshkuj të moshuar, pak më shumë se 50 vjeç, ata përfitojnë prostatin dhe humbasin fuqinë e tyre. Kur shfaqet lodhja kronike dhe obeziteti, këmbët fillojnë të fryhen, kështu që mezi ecni dhe gishtat mpihen. Më pas janë çrregullimet gastrointestinale dhe gurët në veshka për shkak të sekretimit intensiv të kripërave dhe sheqerit.

Disa ilace, me përdorim afatgjatë, janë përgjithësisht onkogjene. Shikoni statistikat për kancerin – kjo është një epidemi e vërtetë.

Nuk po flas as për gjëra të vogla si problemet e gjumit, zhurmat në vesh, humbja e shikimit. Lista mund të jetë e gjatë. Dhe ka vetëm një arsye – një nivel i rritur i glukozës në gjak, dhe si rezultat – diabeti, të cilin askush nuk e shëron. Edhe pse ilaci është tashmë tregon rezultate të shkëlqyera.

“Unë e arrita këtë për më shumë se dy vjet.”

Mimoza Rexhepi – Profesore e Departamentit të Endokrinologjisë në Universitetin e Mjekësisë dhe Farmacisë, Doktoresh e Mjekësisë, Doktoresh e nderuar e Shqipërisë. Kryemjeke e Tiranës. Anëtare e Bordit të Shoqatës Endokrinologjike të Shqipërisë. Anëtare e Këshillit Ndërkombëtar për Diagnozën e diabetit të sheqerit Akut (SHBA/Evropë). Anëtare e Këshillit të ekspertëve të Komisionit të Lartë të Atestimit të Terapisë. Anëtare e Shoqatës Evropiane të Endokrinologjisë. Hetuese Kryesore dhe Koordinatore Kombëtare për shumë studime ndërkombëtare shumëqendrore që nga viti 1997, duke përfshirë: FRAXIS, TIMI 16, 25, 46; OASIS 6, 8 dhe të tjerë.

Mimoza Rexhepi: ” Pothuajse çdo ditë prej shumë vitesh, personalisht ndeshem me neglizhencën e mjekëve në trajtimin e diabetit të sheqerit. Askush nuk dëshiron dhe më e rëndësishmja nuk ka aftësinë për të trajtuar siç duhet pacientët e tyre. Kujdesi ynë shëndetësor tani është në epokën e gurit dhe nuk kam turp të flas hapur për të. Derisa pagat e mjekëve të rriten në nivelin e duhur dhe sigurimet të mos paguhen nga kompanitë shëndetësore, ne nuk do të bëjmë asnjë hap përpara në zhvillimin e shëndetësisë. Prej 2 viteve të fundit jam duke u marrë me këto çështje, por gjithçka që arrita të bëj janë kuotat e Qendrës Mjekësore Kombëtare të Endokrinologjisë për shpërndarjen preferenciale të ilaceve për trajtimin e diabetit të sheqerit.

Unë jam e kënaqur me rezultatin e arritur, pasi tashmë një pjesë e konsiderueshme e popullsisë së vendit tonë do të mund të siguroj ilacet e nevojshme. Ky është me të vërtetë një përparim dhe shpresoj se situata do të përmirësohet në të ardhmen”.

Urdhër nr 75Р7218 nga 22.12.2021

Sipas urdhrit, Qendra Mjekësore Kombëtare e Endokrinologjisë me shpenzimet e saj ka blerë ilacin europian DiaFix me markë shqiptare në vlerën 74 mijë pako. Ilaçi do të dorëzohet në poliklinikat e qyteteve të mëdha për shpërndarjen e tij preferenciale dhe ilaci do të shpërndahet në të gjithë Shqipërinë me mundësinë e porositjes nëpërmjet internetit. Për këtë do të krijohen tre faqe të specializuara që do të mund të përballojnë fluksin masiv të përdoruesve të internetit.

Për shpërndarjen e ilacit u caktua Departamenti i Endokrinologjisë së Universitetit të Mjekësisë dhe Farmacisë, i përfaqësuar nga profesoresha Mimoza Rexhepi.

Pse pikërisht u zgjodh ky ilaç??

DiaFix – një ilaç i avancuar evropian që është vendosur në tregun evropian si ilaçi më i mirë për trajtimin dhe parandalimin e diabetit të sheqerit dhe komplikimeve të tij, si dhe parandalimin e sëmundjeve shoqëruese si:

Neuropatia diabetike
Nefropati diabetike
Retinopati diabetike
Obezitet
Sëmundjet kardiovaskulare
Gastrenterit
Ketoacidoza diabetike
Gjendja hiperglicemike hiperosmolare
Hipertensioni
Dehidratim
Koma
Defektet e zemrës
Prolapsi i valvulës mitrale
Infrakt
Tromboza
Tromboflebit
Trombocitopen
Ekstrasistol
Embola

Mimoza Rexhepi : “Produkti gjeneron qeliza të veçanta imune “të riprogramuara”, të cilat pas një periudhe të caktuar kohore rivendosin dhe pastrojnë enët e gjakut, duke zgjidhur problemin me sheqerin e lartë dhe në të njëjtën kohë duke shpëtuar njeriun nga shumë probleme të lidhura me sistemin e qarkullimit të gjakut. . Qelizat depërtojnë brenda dhe heqin butësisht sheqerin, duke pastruar plotësisht enët. Për shkak të kësaj, treguesi i sheqerit në gjak është plotësisht i stabilizuar dhe shkakui parë i diabetit eliminohet. Njeriu bëhet plotësisht i shëndetshëm.”

Largohuni nga 7 sëmundje në 7 javë

Çfarë fitoni pas trajtimit me DiaFix?

1. Normalizimi i nivelit të glukozës

Ilaçi ka një efekt jashtëzakonisht të dobishëm, domethënë, zvogëlon rezistencën ndaj insulinës. Kjo është një cilësi mrekullueshme. Komponentët biologjikisht aktivë të ilaçit depërtojnë drejtpërdrejt në qelizat e muskujve, yndyrës dhe mëlçisë dhe i stimulojnë ato në mënyrë që të fillojnë të përgjigjen më mirë ndaj pranisë së hormonit në gjak. Në mjekësi, ky proces quhet “formimi i qelizave sekondare”. Si rezultat, me kalimin e kohës, qelizat fillojnë të konsumojnë më shumë glukozë aktive, gjë që çon në një ulje të përqendrimit të saj në gjak. Kjo është mënyra më e sigurt që trupi të konsumoj glukozë.

2. Ripërtërimi i enëve të gjakut

Veprimi kryesor i DiaFixs është se jo vetëm që largon sheqerin nga gjaku, por edhe normalizon nivelet e glukozës. Ai gjithashtu shpërndan sheqerin që tashmë ka depërtuar në muret e enëve të gjakut. Ato, përsëri sikur çlirohen nga akulli, përsëri fitojnë aftësinë për t’u ngushtuar dhe shtrirë. Mpiksjet e gjakut shpërndahen, enët e gjakut pastrohen. Kapilarët e vegjël janë restauruar. Si rezultat, presioni i gjakut tek njeriu nuk rritet, dobësia dhe përgjumja zhduken dhe shërimi i plagëve dhe prerjeve përmirësohet.

3. Përmirësimi i gjendjes së lëkurës, kockave dhe muskujve

Edhe lëkura e dëmtuar rëndë restaurohet. Plagët shërohen, lëkura ndalon gërryerjen dhe thahet. E njëjta gjë është me kockat, përbërja e tyre e shëndetshme rikthehet, ato pushojnë së qeni të brishtë. Rimëkëmbja ndodh në të gjitha indet, muskujt bëhen elastikë.

4. Përmirësimi i mprehtësisë vizuale

Edhe shikimi i dëmtuar rëndë gradualisht do të fillojë të rikuperohet.

  • Mprehtësia vizuale përmirësohet nga 0,5 në 2,1 njësi.
  • Presioni i syrit normalizohet
  • Zvogëlon simptomat e kataraktit

5. Heqja e peshës së tepërt

Mbipesha është ajo që e rëndon 4-5 herë gjendjen e pacienti me diabet të sheqerit. Prandaj, një nga veprimet e DiaFix është humbja e peshës. Kjo ndodh për dy arsye. Së pari, qelizat fillojnë të përpunojnë më aktivisht sheqerin në energji. Dhe së dyti, kompleksi përmban një ekstrakt të fortë të koncentruar të Helianthus tuberosus, i cili është një djegës i fuqishëm natyral i yndyrës.

6. Normalizimi i fuqisë

Shumë diabetikë janë të pafuqishëm. Një nga veprimet e mahnitshme të DiaFix është normalizimi i niveleve të testosteronit dhe rikthimi i fuqisë së shëndetshme. Edhe në moshën e nderuar 70-vjeçare, meshkujt habiten kur vërejnë se atyre u është kthyer forca mashkullore.

7. Imuniteti fillon të funksionojë

Furnizimi me gjak në palcën e eshtrave përmirësohet, e cila është e përfshirë në prodhimin e qelizave imune. Kjo çon në një rritje të mbrojtjes së trupit.

Imuniteti nuk është vetëm një mbrojtës kundër viruseve. Funksioni kryesor i imunitetit të fortë është mbrojtja nga qelizat e kancerit. Imuniteti i fortë njeh dhe shkatërron qelizat kancerogjene me kohë. Nuk jep një tumor të plotë.

Imuniteti që funksionon të paktën 50% është tashmë një pengesë e pakapërcyeshme ndaj viruseve. Dhe kjo është gjithashtu shumë e rëndësishme sot.

Çfarë duhet të veprosh për të marrë DiaFix me ulje?

Gjatë afatit të shpërndarjes preferenciale të ilacit deri më 29.12.2021 është e nevojshme:

  1. Në këtë faqe plotësoni kërkesën më poshtë. Shtypni butonin “SPIN” në rrotën e fatit dhe prisni zbritjen tuaj personale..
  2. Prisni thirrjen e operatorit dhe tregoni se në cilën adresë duhet dorëzuzar ilaçi.
  3. Pas 2-5 ditësh (duhet të jetë dorëzuar), merrni ilaçin me postë ose me korrier.

Dorëzimi i ilacit kryhet në çdo rajon të Shqipërisë