Studiuesit identifikojnë super-donatorët e jashtëqitjes!

340

Studiuesit që kërkojnë sukses në transplantin e fekaleve besojnë se kanë identifikuar pse jashtëqitja e disa donatorëve prodhon rezultate më të mira se të tjerët – të ashtuquajturat “super-donatorë”.

Një ekip në Universitetin e Aucklandit shqyrtoi rezultatet e studimeve të mëparshme mbi transplantet e fekaleve – kur jashtëqitjet dhe mikrobet që ajo përmban, merren nga një zorrë e shëndetshme dhe përdoren për ta “vendosur” zorrën e marrësit.

Në këtë mënyrë u kuptua se jashtëqitja e disave rezultoi me një shkallë më të mirë suksesi në trajtimin e kushteve të caktuara.

Transferimi i fekaleve nga një individ tek tjetrit është bërë një trajtim i dobishëm për infeksionet e përsëritura të Clostridium difficile (C Diff), një gjendje që shkakton diarre dhe dhimbje barku.

Megjithatë, procedura po tregon gjithashtu premtime për një sërë kushtesh të tjera, duke përfshirë kolitin ulceroz (një sëmundje inflamatore e zorrëve), gjithashtu e lidhur me mikrobiologun e zorrëve – komuniteti i baktereve, viruseve dhe kërpudhave të gjetura atje, shkruan”Guardian”

Studimet kanë treguar se ndërsa normat e suksesit për trajtimin e C Diff janë të ngjashme pavarësisht nga dhuruesi, disa kushte – duke përfshirë kolit ulcerative – janë përmirësuar në varësi të donatorit.