Si shkaktohen nga kolesteroli sëmundjet e zemrës

680

KËSHILLA/ Kolesteroli ndihmon trupin për të prodhuar qeliza të reja, izolon nervat dhe krijon hormone

Normalisht, mëlçia prodhon gjithë sasinë e kolesterolit që ka nevoje trupi. Kolesteroli ndihmon trupin për të prodhuar qeliza të reja, izolon nervat dhe krijon hormone. Kolesteroli mund të hyjë në trup edhe nga dieta, si p.sh nga ushqimet që prodhohen nga kafshët; qumështi, vezët dhe mishi. Shumë kolesterol në trup rrit shanset për të patur sëmundje të zemrës dhe enëve të gjakut. Kur ka shumë kolesterol në gjak, depozitohet në muret e arterieve. Arteriet ngushtohen dhe rrjedhja e gjakut që furnizon muskujt e zemrës ngadalësohet ose bllokohet. Gjaku furnizon zemrën me oksigjen dhe n.q.s një sasi e mjaftueshme oksigjeni nuk arrin në zemër ju mund të keni dhimbje në gjoks. Në rastet kur ka bllokim të plotë të furnizimit të zemrës me oksigjen rezultati është atak në zemër. Në trup ndodhen 2 lloje kolesteroli: Lipoproteine me dendësi të vogël (Kolesteroli i keq) dhe me…

Shkrimin e plotë mund ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print