E thonë ekspertët/ Piperi i zi përmirëson funksionin e trurit

268

Piperi i zi ka dëshmuar se përmirëson funksionimin e trurit në studimet e kafshëve.

Në veçanti, ajo ka demonstruar përfitime të mundshme për simptoma të lidhura me kushtet degjeneruese të trurit, si sëmundja e Alzheimerit dhe Parkinson.

Për shembull, një studim tek minjtë me sëmundjen e Alzheimerit zbuloi se piperi përmirësoi kujtesën, pasi shpërndarja e piperinës u mundësoi minjve që të përsëritnin vazhdimisht një labirint në mënyrë më efikase sesa minjve që nuk u jepej piper.

Në një studim tjetër të brejtësve, ekstrakti i piperinës dukej se zvogëlonte formimin e pllakave amiloide, të cilat janë grupe të dendura të fragmenteve të proteinave që dëmtojnë në tru që kanë qenë të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit.

Megjithatë, studimet tek njerëzit janë të nevojshme për të konfirmuar nëse këto efekte veprojnë edhe te njerëzit.