Diabetikët, ja si duhet të ushqehen!

558

KËSHILLA/ Kujdes me konsumimin e kripës, mbipeshën, yndyrat dhe përdorimin e alkoolit

Diabeti dhe ndarja e tij në tipe

Është një sëmundje kronike që në bazë të saj ka rritjen e vlerave të sheqerit në gjak, e cila vjen për shumë shkaqe, gjenetike, ambientale, mënyrën e të ushqyerit etj.. Niveli i sheqerit në gjak tek njerëzit normal mbahet nën kontroll nga një hormon që quhet insulin. Ky hormon prodhohet nga pankerasi dhe bën të mundur futjen e sheqerit në qeliza. Në diabet ky lloj hormoni ose mungon ose nuk është në gjendje të veproje si duhet. Ka dy tipe kryesore diabeti:

Diabeti tip 1: Që ndodh tek fëmijët dhe tek të rinjtë. Në këtë tip nuk prodhohet insulinë nga trupi, prandaj këto pacientë mjekohen me injeksione insuline nga jashtë.

Për më tepër lexoni Gazetën Telegraf