Shqipëria e fundit në rajon për shpejtësinë e internetit

652
Sigal

Shqipëria, sipas një raporti më të fundit botëror, rezulton e 86 në botë për shpejtësinë e internetit, shumë pranë shteteve afrikane.  Shqipëria është vendi me shpejtësinë me të ulët në Ballkan, mesatarisht 5.56 Mbps.

Duke iu referuar website të njohur cable.co.uk, mbi shpejtësinë e broadband në të gjithë botën për 2018, Singapori rezulton në krye të shteteve në botë, kur bëhet fjalë për internet të shpejtë, me një shpejtësi mesatare shkarkimi prej 60.39 Mbps – 14.39, më shumë se Suedia e cila është e renditur në vend të dytë. Shteti qytetor i Azisë Juglindore natyrisht ka një avantazh gjeografik për vendet shumë më të mëdha, si Suedia dhe Norvegjia. Shumë zona të Shteteve të Bashkuara dukshëm performojnë më ulët sesa shtetet më lartë të renditura rreth globit, me një shpejtësi mesatare prej 25.86, duke e vënë atë në vend 20.

Në Ballkan, kryeson Serbia e renditura e 50, ndjekur nga Kosova e renditura e 53 në botë, më pas Maqedonia e 68, Bosnja e Hercegovina e 71 dhe Mali i Zi i 74. Sipas raportit, Shqipëria ka zbritur plot 8 shkallë krahasuar me raportin e një viti më parë.

Evropa

Evropa ka përqendrimin më të lartë të vendeve me një brez të shpejtë ose shumë të shpejtë. Një shikim në hartën tregon se pothuajse të gjithë Evropën gëzon shpejtësi broadband që janë, në shumicën e rasteve, duke udhëhequr pjesën tjetër të botës. Ne kemi matur 53 vende në rajonin evropian dhe të gjithë përveç një prej tyre (Armenia) bien në krye të 100 më të shpejtëve. Në fakt, Evropa përbën 36 vende të larta të 50 vendeve më të shpejta. Suedia është vendi më i shpejtë i Evropës, duke ofruar një shpejtësi mesatare prej 46.00Mbps. Armenia është më e ngadalshme në Evropë, me një shpejtësi mesatare prej vetëm 3.94Mbps.

Amerika e Veriut

Kjo është një kategori e vogël në aspektin e numrit të vendeve, me vetëm tre të përfshirë: Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Bermuda. Megjithatë, këto tre mbulojnë një tokë të madhe. Amerika gjithashtu na ofron deri tani mostrën më të madhe – një dajak 89 milion teste me shpejtësi nga 15 milion IP të dallueshme. Shtetet e Bashkuara kanë broadband më të shpejtë në rajonin e Amerikës së Veriut – nuk ka surpriza atje – me një shpejtësi mesatare prej 25.86Mbps. Bermuda është më e ngadalshme me një shpejtësi mesatare prej 19.48Mbps.

Amerika e Jugut

Në përgjithësi, rajoni Jugor / Amerika Latine është në fundin e ngadaltë të shkallës rajonale. Barbados është vendi më i shpejtë i këtij rajoni, me një shpejtësi mesatare prej 17.08Mbps, me Venezuelën në fund të tabelës rajonale me shpejtësi mesatare prej vetëm 1.24Mbps. Në përgjithësi, vendet në këtë rajon zënë pjesën qendrore të ligës globale, pa asnjë vend Jugor / Amerikën Latine në 20 më të shpejtë ose 20 më të ngadaltë.

Azia dhe Paqësori

Ky rajon është një qese e përzier, që ofron disa nga vendet më të shpejta në botë – Singapori, Japonia, Tajvani, Hong Kongu dhe Zelanda e Re – dhe në të njëjtën kohë disa nga më të ngadalta: Vanuatu, Taxhikistan, Turkmenistan dhe Timorin Lindor. Kjo duhet të vijë si asnjë surprizë e madhe. Rajoni është i gjerë dhe përfshin 41 vende të matura në këtë studim. Singapori është numri një në botë me një shpejtësi mesatare prej 60.39Mbps, me Japoninë jo shumë larg prapa në vendin e 12-të në nivel global dhe me një shpejtësi mesatare prej 28.94Mbps, dhe Tajvani vjen e treta në rajon dhe 14 në botë me shpejtësi mesatare 28.09Mbps.

Shtetet Arabe

Të gjitha vendet përveç vendeve të përfshira në rajonin e Shteteve Arabe janë në fund të 100 rezultateve, ndërsa Jemeni gjithashtu ka nderin të jetë vendi me shpejtësinë më të ulët në botë me një shpejtësi mesatare prej vetëm 0.31Mbps – 0.04Mbps më ngadalë se matja e vitit të kaluar . Në Jemen do të duhej 36 orë e 52 minuta dhe 20 orë për të shkarkuar një film prej 5 GB. Asnjë nga vendet në rajonin e Shteteve Arabe nuk ofron shpejtësi mesatare në mënyrë të konsiderueshme mbi 5 Mbps. Vetëm Bahreini vjen mbi atë prag në 5.05Mbps, me Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jordani duke ndjekur nga afër.

Afrika

Me tokën e saj të madhe dhe pak në rrugën e një ekonomie dixhitale, kur merret si një tërësi kontinentale, Afrika është një rrugë e gjatë prapa pjesës tjetër të botës kur bëhet fjalë për ofrimin e brezit të gjerë, duke u mbështetur kryesisht në lidhjen pa tel (ëiMAX, 3G, 4G) në vend të kabllove për të mbuluar hapësirat e saj të mëdha. Madagaskari është kombi më i shpejtë afrikan, duke arritur në një shpejtësi mesatare prej 24.87Mbps, duke e vendosur 22 herë në nivel global. Kjo është në sajë të kabllos nënujore EASSy që furnizon qendrat urbane të ishullit me shpejtësi të gjera broadband të fibrave. Shumica e kombeve të tjera afrikane nuk janë aq me fat, me 7 nga 38 vendet e përfshira që kanë për të marrë me shpejtësi mesatare prej më pak se 1Mbps.