Ferrari kalon të gjithë rekordet, shet 10 mijë makina por kushton në bursë 30 milardë Euro

222

Rritja në Bursën e Milanos në vazhdën e rritjes së caqeve vjetore, titulli i biznesit italian luksoz që nga janari i vitit 2016 – arrin majën e saj më të lartë historike e cila sjell kapitalizimin e grupit të Maranello në më shumë 30 miliardë euro.

Prodhuesi i makinave luksoze Ferrari të hënën ngriti objektivat e saj për vitin 2019, pasi postoi rezultate të ngurta për nëntë muajt e parë të vitit, duke kapërcyer çmimin e aksioneve në një nivel historik. Në Bursën e Milanos, investitorët po festonin këtë njoftim. Një fitim që sjell kapitalizimin e tregut të prodhuesit në shkallën e mbi 30 miliardë eurove (në 30.02 miliardë) për herë të parë në historinë e tij. Një vlerësim i tillë e vendos prodhuesin e automjeteve luksoze në pozicionin e nëntë të prodhuesve globalë të makinave, pas Ford Motors (32.1 miliardë euro), por mjaft dukshëm përpara Renault (13.94 miliardë euro) dhe Peugeot (22 miliardë euro). euro), në aleancë me Fiat Chrysler (22.4 miliardë euro).

Ferrari sigurisht ka kapur një fitim neto poshtë 41% në tremujorin e tretë, në 169 milion euro, por kjo shifër është pak më e lartë sesa pritjet, analistët pritnin 164 milion, sipas konsensusit të vendosur nga Factset. Shitjet u rritën me 9.2% në 915 milion euro, që është gjithashtu një rezultat më i mirë se sa pritej (884 milion).

Më pak se 2.500 automjete të dorëzuara

Kjo rritje e të ardhurave është nxitur nga një këpërcim prej 9.4% në numrin e makinave të dorëzuara në tremujor (2.474 njësi), veçanërisht në suksesin e Portofino, modelit të ri të nivelit të hyrjes së Ferrarit (196,000 euro). njëjtë) dhe 812 Superfast. Këto vëllime kompensojnë rënien e shitjeve të motorit (-34.3%) për grupin Maserati, i cili po humbte vrullin.

Evropa-Lindja e Mesme-Afrika mbetet tregu kryesor i Ferrarit, me 1.143 automjete të dorëzuara në tremujor (+ 14%, ose 138 automjete shtesë). Nga ana tjetër, shitjet u ulën me 2% (3 automjete më pak) në territorin e Kinës, Hong Kong dhe Tajvan, si rezultat i vendimit për të shpejtuar dërgesat në fillim të vitit para se të hynin në fuqi standardet e reja. Emetimet e CO2, ndërsa ato u rritën me 23.1% në pjesën tjetër të Azisë.

Fitimi i rregulluar operativ (EBITDA) u rrit me 11.7% në 311 milion € për shkak të vëllimeve më të larta dhe një përzierje / çmim më të favorshëm. Borxhi i grupit (i quajtur “borxh neto industrial”, i cili korrespondon me borxhin total më pak të holla dhe ekuivalentë të parave të gatshme) arriti në 369 milion euro dhe është pak më i lartë se në fund të qershorit kur ai qëndroi në 353 milion euro.

Të gjitha objektivat e vitit 2019 janë në rritje.

Rezultatet e shpallura të hënën në mëngjes para tregut nga prodhuesi i Emilia-Romagna gjithashtu zbulojnë një qëndrueshmëri të mirë gjatë nëntë muajve të parë të vitit, me një rritje të qarkullimit prej 10% në 2.84 miliardë euro dhe EBITDA rregulluar me 11% në 698 milion euro. Fitimi neto zbritet 11% në 533 milion euro.

Në këtë kontekst, marka e themeluar nga Enzo Ferrari në vitin 1947 ka rishikuar të gjitha objektivat e saj për vitin 2019. Tani parashikon një qarkullim rreth 3.7 miliardë euro, kundrejt një udhëzimi të mëparshëm të “më shumë se 3 , 5 miliardë € “, me një EBITDA të rregulluar prej rreth 1.27 miliardë € (krahasuar me” ndërmjet 1,2 deri 1,25 miliardë € “më parë). Udhëzimi raportohet gjithashtu për fitimet e rregulluara për aksion, duke filluar nga 3.50 në 3.70 euro deri në 3.70 në 3.75 euro të reja. Së fundmi, Ferrari tani mbështetet në fluksin e parave të gatshme prej mbi 600 milion € për vitin e plotë, krahasuar me 550 milion € më parë.

Si pjesë e planit të saj strategjik 2018-2022, Ferrari synon të përshpejtojë prodhimet hibride, ndërsa përqëndrohet në seri speciale, përfshirë një koncept të ri të quajtur “Icona” (Ikona), për të rritur fitimet e tij deri në vitin 2022. Dy modele, Monza SP1 dhe SP2, të shitura duke filluar nga 1.5 milion euro, gjithashtu kanë filluar të dorëzohen që nga fundi i shtatorit.