Gazeta Telegraf/ Ja përfitimet shëruese dhe zbukuruese të kumbullave

    53

    Kumbullat
    janë fruta shumë të ushqyeshme që rriten më së shumti në SHBA, Evropë, Japoni
    dhe Kinë. Të përfshirët e kumbullave në dietën ushqimore  jo vetëm që
    është e mirë për shëndetin, por edhe për pamjen e jashtme.  Aroma e
    kumbullave është shumë dehëse dhe shija e tyre është përzierja e duhur e të
    ëmblës me të thartën.  Kjo do të thotë se konsumimi i tyre nuk ka për të
    qenë aspak një eksperiencë e keqe. Çdo sasi, sado e vogël, e kumbullave të
    konsumuara është e tejmbushur me vitamina, minerale dhe antioksidues. 
    Dihet se antioksiduesit kanë efekte shumë pozitive, duke filluar nga ulja e
    kolesterolit  dhe  freskia e lëkurës.

     

    Kumbullat mund të ndalojnë në parandalimin e kancerit

    Siç u tha dhe më lartë, kumbullat janë një burim i pashtershëm i
    antioksiduesve. Ja pse konsumimi i tyre në  mënyrë të rregullt mund të
    ndihmojë në parandalimin e kancerit. Një nga oksidantët më  ndihmues në
    luftën kundër kancerit që gjendet te kumbulla është beta karoten .

    Ndihmon në mos mpiksjen e gjakut

    Vitamina K e cila gjendet në kumbulla ndihmon në parandalimin e
    mpiksjes së panevojshme të gjakut.  Është e rëndësishme që të parandalohen
    mpiksjet e gjakut sepse mund të bëhen   të rrezikshme  aq sa të
    shkaktojnë atak në zemër.

    Ndihmojnë në forcimin e kockave

    Një funksion tjetër jo më pak i rëndësishëm i vitaminës K është që
    të mbajë kalciumin në kockë dhe jo në gjak. Kjo është arsyeja se pse është e
    rëndësishme konsumimi i kumbullave për  forcimin e kockave. Përveç të
    tjerave, është treguar se  tek kumbullat gjenden disa komponentë  që
    ruajnë në nivele normale densitetin e kockave.

    Mbajnë në nivele normale sheqerin në gjak

    Edhe pse kanë një shijë pak të ëmbël, kumbullat janë një ushqim
    shumë i mirë për të sëmurët me diabet të tipit dy. Disa  përbërës të tyre
    rregullojnë nivelin e insulinës në gjak pas konsumimit të ushqimit dhe
    detyrimisht mbajnë në kontroll nivelin e sheqerit në  gjak.

    Konsumimi i tyre ul tensionin e lartë të gjakut

    Keni nivel shumë të lartë të tensionit? Merrni ilaçet e
    rekomanduara nga mjeku, rregulloni dietën ushqimore, bëni ushtrime fizike , por
    mos harroni të shtoni edhe disa kumbulla.  Antioksidantët dhe fibrat e
    gjendur në kumbulla rregullojnë tensionin  e gjakut  duke i mbajtur
    enët e gjakut të shëndetshme dhe duke rregulluar nivelin e kolesterolit të keq
    në gjak.

    Kumbullat i japin lëkurës një pamje të re

    Kurat më të efektshme në parandalim e shfaqjeve të rrudhave dhe
    shenjave të tjera që vijnë me moshën, janë ato që merren nga goja me anë të
    ushqimeve. Kumbullat jo vetëm që përfshihen në këtë listë, por janë edhe në
    radhët e para të listës. Antioksiduesit të gjendur në kumbulla janë shumë të
    efektshëm në parandalimin e radikaleve të lira përpara se ato të shkaktojnë
     rrudha dhe tharje ekstreme të lëkurës.

    Heqin kilet e tepërta

    Përmbajtja e lartë e fibrave dhe ujit në kumbulla e bën stomakut
    të ndihet menjëherë i ngopur dhe e shpëton në këtë mënyrë nga  ngrënia e
    tepërt. Për më tepër, ato përmbajnë një sasi të pa konsiderueshme të 
    yndyrës dhe aspak kolesterol.