Gazeta Telegraf/ Ja përfitimet shëruese dhe zbukuruese të kumbullave

  53

  Kumbullat
  janë fruta shumë të ushqyeshme që rriten më së shumti në SHBA, Evropë, Japoni
  dhe Kinë. Të përfshirët e kumbullave në dietën ushqimore  jo vetëm që
  është e mirë për shëndetin, por edhe për pamjen e jashtme.  Aroma e
  kumbullave është shumë dehëse dhe shija e tyre është përzierja e duhur e të
  ëmblës me të thartën.  Kjo do të thotë se konsumimi i tyre nuk ka për të
  qenë aspak një eksperiencë e keqe. Çdo sasi, sado e vogël, e kumbullave të
  konsumuara është e tejmbushur me vitamina, minerale dhe antioksidues. 
  Dihet se antioksiduesit kanë efekte shumë pozitive, duke filluar nga ulja e
  kolesterolit  dhe  freskia e lëkurës.

   

  Kumbullat mund të ndalojnë në parandalimin e kancerit

  Siç u tha dhe më lartë, kumbullat janë një burim i pashtershëm i
  antioksiduesve. Ja pse konsumimi i tyre në  mënyrë të rregullt mund të
  ndihmojë në parandalimin e kancerit. Një nga oksidantët më  ndihmues në
  luftën kundër kancerit që gjendet te kumbulla është beta karoten .

  Ndihmon në mos mpiksjen e gjakut

  Vitamina K e cila gjendet në kumbulla ndihmon në parandalimin e
  mpiksjes së panevojshme të gjakut.  Është e rëndësishme që të parandalohen
  mpiksjet e gjakut sepse mund të bëhen   të rrezikshme  aq sa të
  shkaktojnë atak në zemër.

  Ndihmojnë në forcimin e kockave

  Një funksion tjetër jo më pak i rëndësishëm i vitaminës K është që
  të mbajë kalciumin në kockë dhe jo në gjak. Kjo është arsyeja se pse është e
  rëndësishme konsumimi i kumbullave për  forcimin e kockave. Përveç të
  tjerave, është treguar se  tek kumbullat gjenden disa komponentë  që
  ruajnë në nivele normale densitetin e kockave.

  Mbajnë në nivele normale sheqerin në gjak

  Edhe pse kanë një shijë pak të ëmbël, kumbullat janë një ushqim
  shumë i mirë për të sëmurët me diabet të tipit dy. Disa  përbërës të tyre
  rregullojnë nivelin e insulinës në gjak pas konsumimit të ushqimit dhe
  detyrimisht mbajnë në kontroll nivelin e sheqerit në  gjak.

  Konsumimi i tyre ul tensionin e lartë të gjakut

  Keni nivel shumë të lartë të tensionit? Merrni ilaçet e
  rekomanduara nga mjeku, rregulloni dietën ushqimore, bëni ushtrime fizike , por
  mos harroni të shtoni edhe disa kumbulla.  Antioksidantët dhe fibrat e
  gjendur në kumbulla rregullojnë tensionin  e gjakut  duke i mbajtur
  enët e gjakut të shëndetshme dhe duke rregulluar nivelin e kolesterolit të keq
  në gjak.

  Kumbullat i japin lëkurës një pamje të re

  Kurat më të efektshme në parandalim e shfaqjeve të rrudhave dhe
  shenjave të tjera që vijnë me moshën, janë ato që merren nga goja me anë të
  ushqimeve. Kumbullat jo vetëm që përfshihen në këtë listë, por janë edhe në
  radhët e para të listës. Antioksiduesit të gjendur në kumbulla janë shumë të
  efektshëm në parandalimin e radikaleve të lira përpara se ato të shkaktojnë
   rrudha dhe tharje ekstreme të lëkurës.

  Heqin kilet e tepërta

  Përmbajtja e lartë e fibrave dhe ujit në kumbulla e bën stomakut
  të ndihet menjëherë i ngopur dhe e shpëton në këtë mënyrë nga  ngrënia e
  tepërt. Për më tepër, ato përmbajnë një sasi të pa konsiderueshme të 
  yndyrës dhe aspak kolesterol.