Dalip Greca: Çifti amerikan Kennedy, tri dekada mes shqiptarëve

381

Ndër amerikanët e parë që shkelën dhe shërbyen në Shqipëri, ishte çifti Kennedy, Violetë dhe Fines (Phineas). Është shkruar shumë për ta, por ajo çka hedh më shumë dritë mbi shërbimin e tyre misionar në Shqipëri, është një vetërrëfim i zonjës Violetë Kennedy, e cila në përgjigje të kërkesës që i pati dërguar aso kohe e përkohshmja “Djalëria” përcjell detaje e ngjarje rreth misionit në Shqipëri. Shumë pyetje marrin përgjigje nga kjo dëshmi e drejtpërdrejtë: Si e zbuluan ata Shqipërinë, si ishte njohur Violeta me Sevasti Qiriazin, si mbërritën në Manastir, udhëtimi drejt Korçës, hapja e shkollës, pengesat e administratës, pushtimi grek i Korçës, presioni ndaj çiftit Kennedy, arrestimi i zotit Kennedy në Kolonjë, kufizimi i misionit të tyre, ikja nga Korça në Selanik, udhëtimi drejt Amerikës, qëndrimi në portin e Vlorës, vendimi për të hequr dorë nga udhëtimi drejt Amerikës, bashkimi me refugjatët e luftës, bamirësia e tyre në shërbim të muhaxhirëve e deri në Dibër etj., etj. Dëshmia në Ministrinë e Jashtme Britanike për të vërtetat shqiptare dhe mashtrimet greke…

Të plotë shkrimin mund ta lexoni në gazetë Telegraf…