Spanjë/ I gjithë fshati në dietë, banorët dobësohen njëkohësisht

253
Komuna e Naronit në Spanjën veriperëndimore ka nisur një iniciativë të shëndetshme të stilit të jetesës që synon të ndihmojë 39,426 banorët e saj për të humburnjë kolektiv 100,000 kg gjatë dy viteve.
Një dietë e shëndetshme, ushtrime të rregullta dhe kontrolle mjekësore përbëjnë bazën e programit, që e sheh të gjithë komunitetin të ndajnë qëllimin e njëjtë të humbjes së peshës në një mënyrë të shëndetshme.
Banorët mund të ndjekin planet e përcaktuara nga qendrat shëndetësore lokale, ndërkohë që restorantet do të ofrojnë menutë ushqimore të shëndetshme.
Carlos Piñeiro, mjeku i ngarkuar me projektin, i tha Euronews se bashkësia ishte e fokusuar në marrjen e shëndoshë në vend të humbjes së objektivit 100,000 kg. Gjashtë nga 10 banorët e Naronit janë mbipeshë.
Megjithatë, Piñeiro këmbënguli se programi nuk ishte nisur sepse problemi është më i keq në Galicia sesa në komunat e tjera spanjolle apo evropiane, por për të frenuar trendin global të obezitetit dhe për të luftuar sëmundjet.
Në brigjet e Oqeanit Atlantik, kuzhinën tradicionale të Narón bazohet në ushqim deti, si zhardhokët, hake, turbot dhe oysters, të cilat po përfshihen të gjitha në dietë. Restorantet lokale po bashkohen me iniciativën duke përfshirë më shumë ushqim deti në menytë e tyre.
Obeziteti në komunitetin autonom të Galicisë, ku edhe gjendet Naron, prek rreth 20 për qind të popullatës krahasuar me mesataren prej 17 përqindësh të Spanjës.Sipas planit, një sasi ekuivalente kilogramësh në ushqime do ti dhurohet organizatave bamirëse.