Përdorimi i cigareve elektronike te të miturit, Mbretëria e Bashkuar e vendosur t’i japë fund

123
Sigal

Mbretëria e Bashkuar është e vendosur të godasë marketingun e “vapes” në përgjigje të shqetësimeve në rritje për numrin në rritje të të miturve që eksperimentojnë me cigaret elektronike.

Synimi është t’i jepet fund shënjestrimit “të papranueshëm” të të miturve. Qeveria planifikon të mbyllë një boshllëk që lejon dyqanet në Angli të ofrojnë mostra falas të avullit për fëmijët.

Do të ketë një rishikim gjithëpërfshirës të rregulloreve që lidhen me shitjen e produkteve të ashtuquajtura “pa nikotinë” për ata nën moshën 18 vjeç.

Do të ketë gjithashtu një rivlerësim të rregulloreve që lidhen me gjobat e vendosura ndaj dyqaneve që u shesin ilegalisht vapa fëmijëve.

Masat janë pjesë e përpjekjeve të qeverisë për të adresuar tendencën shqetësuese të përdorimit të cigareve elektronike për të miturit dhe për të siguruar mbrojtjen e fëmijëve dhe të rinjve nga efektet e dëmshme të mundshme të avullit.

“Jam thellësisht i shqetësuar për rritjen e mprehtë të fëmijëve që avullojnë dhe jam i tronditur nga raportet e avujve të paligjshëm që përmbajnë plumb që hyjnë në duart e fëmijëve të shkollës”, tha kryeministri Rishi Sunak në një deklaratë.

“Skuadra jonë e re e zbatimit të avullit të paligjshëm, e mbështetur nga 3 milionë £ (3,7 milionë dollarë) – është në këtë çështje, por është e qartë se ka më shumë për të bërë”, tha ai.

Ndërkohë, Partia e Punës ka kritikuar reagimin e qeverisë, duke e konsideruar atë vetëm një hap të vogël përpara dhe ka kërkuar që të merren masa të menjëhershme dhe vendimtare.

Shifrat e fundit për vitin 2021 tregojnë se 9% e fëmijëve 11 deri në 15 vjeç përdornin cigare elektronike. Kjo është rritur nga 6% në 2018.