Rikthehet sifilizi në Evropë, shqetësim te autoritet teksa rastet vijnë në rritje

152

Sifilizi është rikthyer sërish në vendet e Europës, duke shqetësuar jo pak autoritetet duke qenë se konsiderohej si sëmundje e së shkuarës së largët.

Ulja e frikës nga infektimi me HIV dhe shtimi i aplikacioneve që u mundësojnë njerëzve të takohen me njëri-tjetrin janë ndër faktorët kryesorë të rikthimit të sëmundjes.

Përhapja e sifilizit në Europë po rrtet për shkak të tendencave shqetësuese në sjelljen njerëzore, tha kreu i HIV / AIDS, infeksionet seksualisht të transmetueshme dhe programin e hepatitit viral në Qendrën Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), Andreë Amato-Gauci.

Faktorë të ndryshëm luajnë në shpërthimin, të tilla si ‘njerëzit që kanë marrëdhënie seksuale pa prezervativë, partnerë seksualë të shumëfishtë dhe një frikë e ulur për marrjen e HIV nga seksi pa prezervativë’, tha ai.

Një raport i ri nga ECDC tregon se midis 2010 dhe 2017, numri i rasteve të konfirmuara të sifilizit në të gjithë BE-në u rrit me 70 përqind.

Në Islandë numri i rasteve me sifiliz është rritur me 876 përqind, në Irlandë me 224 për qind, ndërsa Britania dhe Gjermania kanë parë normat e tyre të sifilizit të rriten më shumë se dyfish.

Sipas ECDC, ‘burrat që kanë marrëdhënie seksuale me meshkujt’ (MSM) përbëjnë rreth dy të tretat e rasteve të raportuara në mes të viteve 2007 dhe 2017, burrat heteroseksuale përbëjnë 23 për qind të rasteve dhe gratë 15 për qind.