Vlora dhe bukuritë e bregdetit të saj

3307
Vlonjatët janë teje krenarë për qytetin dhe identitetin e tyre “lab”, siç u pëlqen edhe shqiptarëve nga qytete të tjera t’i quajnë! Vlora është një ndër ato qytete shqiptare, që ka se për çfarë të dallohet: për historinë dhe rolin e saj në vendosjen e Pavarësisë, apo për bukuritë natyrore që ofron. Megjithatë, veçantitë e Vlorës nuk mbarojnë vetëm këtu!
Bregdeti i Vlorës karakterizohet nga një larmi habitatesh, nisur nga fakti se Adriatiku dominohet nga bregdeti i ulët, ranor, me gjire, kepe dhe laguna interesante, ndërkohë që e kundërta ndodh me Jonin shkëmbor, me gjire e plazhe me gurë, me shpella e zgavra të shumta. Bota bimore përgjatë vijës bregdetare shqiptare paraqitet me një bio-diversitet të lartë që pasqyrohet edhe nga numri i konsiderueshëm i algave të kuqe, të murrme e të gjelbra dhe prania e disa llojeve të bimëve me farë. Specialistë të mjedisit në qytetin e Vlorës shtrojnë domosdoshmërinë e ruajtjes së standardeve mjedisore në hapësirën detare, përmes aplikimit të formave bashkëkohore në këtë fushë, mes të cilave përfshihet krijimi i Zonave të Mbrojtura Detare. “Invertebrorët detarë përbëjnë pjesën më të madhe të faunës detare dhe janë shumë pak të njohur në Shqipëri, megjithëse janë përcaktues të strukturës trofike brenda ekosistemit dhe influencës në ciklin e dioksidit të karbonit në det”. Pyjet në Gadishullin e Karaburunit janë konsideruar si pyjet më të mirë të ruajtur në Shqipëri. Një diversitet i lartë i llojeve të bimësisë karakterizon shpatet e kodrës dhe habitate të tjera të gadishullit dhe të ishullit. Një numër i konsiderueshëm i llojeve bimore tokësore, të cilat i përkasin Librit të Kuq të Florës së Shqipërisë janë të pranishme në këtë zone. Kjo zonë është mjaft e pasur me habitate bregdetare dhe detare. Ne pjesën perëndimore të Ishullit të Sazanit dhe Gadishullit të Karaburunit, në ujërat detare të kësaj zone, është regjistruar prania e breshkave ujore mishngrënëse, delfinit dhe Foka mesdhetare. Prania e tyre është një rast shumë i rrallë, të cilat janë ndër llojet më të kërcënuara në shkallë globale, si dhe shumë lloje të tjera si lloje të ndryshëm peshqish, korale, barërat detar dhe specie të tjera të rëndësishme detare me interes ndërkombëtar, që janë të mbrojtura nga disa konventa ndërkombëtare (Barcelona, Bonn, CITES, Bern). 
1. DET, DIELL DHE PLAZH
Arsyeja kryesore përse Vlora tërheq turistë, është padyshim për shkak të plazheve të saj. Mund të bëni plazh brenda qytetit të Vlorës, për të patur më afër edhe hotelet, baret, restorantet dhe gjallërinë e qytetit, ose mund të lëvizni me makinë pak më tutje. Gjetja e hoteleve për të qëndruar gjatë pushimeve verore nuk është aspak e vështirë, si në Vlorë, ashtu edhe në rrethinat e saj. Një plus për hotelet është edhe afërsia e tyre me detin, si dhe plazhet private, kështu që turistët nuk kanë përse të lodhen duke kërkuar një plazh perfekt. Nëse plazhi privat i hotelit nuk ju mjafton, mos u shqetësoni aspak: mjafton të keni një makinë dhe dëshirën për të eksploruar, dhe mund të kaloni çdo ditë të pushimeve tuaja në nga një plazh të ri. Ku do të ishte qejfi i pushimeve pa pakëz eksplorim dhe aventurë brenda tyre? 2. 
2.SPORTE UJORE PËR AVENTURIERËT DHE PESHKIMI
Nëse nuk keni provuar asnjëherë sporte të tilla si zhytje, hedhje me parashutë, rafting, lundrim me kajak etj., atëherë keni provuar shumë, shumë pak aktivitete mahnitëse! Ne ju këshillojmë të mos humbisni më kohë, e nëse keni frikë, mposhteni frikën tuaj dhe përqafojeni aventurën! Ju premtojmë që do t’ia vlejë!Në Vlorë mund të provoni për herë të parë zhytjen në ujërat e pastra të Rivierës tonë. Nëse preferoni paragliding, apo hedhjen me parashutë, , e cila organizohet në Vlorë një cdo vit për profesionistët apo edhe amatorët! Mos u shqetësoni: nëse nuk keni provuar kurrë hedhje me parashutë, një profesionist ju shoqëron gjatë gjithë fluturimit tuaj. E vetmja gjë që ju duhet të bëni, është të qetësoheni, të merrni frymë thellë dhe të shikoni bukuritë e natyrës vlonjate. Na besoni, syri juaj nuk do të ngopet kurrë! Nëse dëshironi të mos jeni as në ajër e as nën ujë, por mbi ujë, atëherë udhëtimet me kajak gjatë Rivierës Shqiptare që ofron ky vend janë të duhurat për ju! Kajaket nuk janë e vetmja gjë që ofron por edhe: rafting, çiklizëm, kanoe, ture kulturore etj. përfshihen gjithashtu në shërbimet e këtij vendi. Mjafton vetëm që t’i vini gishtin një eksperience dhe gjithçka tjetër do të jetë gati për ju! 
Sipas nenit 39 të LIGJIT Nr. 64/2012 për peshkimin, i cili lejon dhe kategorizon llojet e peshkimit në: a) Peshkim amator, peshkim i kohës së lirë, me grepa ose mjete të tjera, peshkimi jo tregtar, i paorganizuar i palidhur me ngjarje ose gara të përcaktuara, pa mjete lundruese. b) Peshkim sportiv, peshkim i organizuar që përfshin garimin e lirë midis peshkatarëve për të zënë individin (peshkun) më të madh të disa llojeve, numrin më të madh të individëve ose peshën më të madhe të përgjithshme në varësi të rregullave të çdo gare të veçantë.c) Peshkim turistik, peshkim i kryer nga peshkatarë profesionistë ose nga profesionistë të peshkimit çlodhës, të konsideruar si palë e tretë, e cila organizon ekspeditat e peshkimit. 
Qëndra e Peshkimit në Radhimë, është një kompleks peshkimi i cili ofron për qytetarët jo vetëm peshkun më të freskët i cili mbërrin çdo ditë nga varkat e peshkimit të peshkatarëve te zonës. Kompleksi ofron dhe parkim për mjetet detare si dhe udhëtime turistike .Në këtë qendër mund te shikoni dhe shumë specie te veçanta detare në akuariumet e përshtatura me ujë deti. Gjithçka brenda rregullave dhe pa dëmtuar ekosistemin dhe detin e Vlorës.
3.LLOGARA, VLORË
Nuk jemi duke folur vetëm për rrugën sfiduese të Llogarasë, në të cilën djemtë kanë fort dëshirë të provojnë veten dhe aftësitë e tyre si shoferë! Mund të jetë një eksperiencë mjaft e bukur për ta (dhe pakëz e frikshme, mbase), por rruga është gjëja më e paktë që mund t’i shijosh një bukurie të tillë si Llogaraja e cila është një ndër parqet natyrorë më të rëndësishëm të vendit tonë, e meriton plotësisht famën që ka: kudo në Llogara të zë syri gjelbërim, me pemë konifere si pisha e zezë dhe frashër. Edhe fauna nuk ngelet pas për nga shumëllojshmëria, me kaprojtë, thëllëzat, shqiponjat, lundërzat, dhitë e malit, ketrat etj. Këto kafshë mund të gjenden edhe në zonën turistike të Llogarasë, e cila ka edhe shtëpi pushimi prej druri, gjelbërim mahnitës dhe ajër të pastër malor. Ndër monumentet natyrore në Llogara mund të vizitoni Pishën “Flamur”, e cila ka marrë formën e një flamuri për shkak të erërave të forta që fryjnë në atë zonë. Shpella e Lepenicës është një tjetër zonë që nuk duhet lënë pa u vizituar, sepse në muret e saj gjenden shkrime që nga kohët prehistorike. Të tjera shpella janë shpella e Shëngjergjit, e cila thuhet se përdorej nga mbretëresha Teutë e Ilirisë, dhe shpella e Haxhi Alisë, që vizitohet vetëm nga deti, nga Vlora në kepin e Gjuhëzës.