GOLDA MEIR, biografi dhe Fakte

379
Përktheu: Dr. Diana Skrapari
Golda Meir, emri origjinal i të cilës është Goldie Mabovitch, më vonë u bë Goldie Myerson (e lindur më 3 maj 1898, në Kiev [Ukrainë] – vdiq më 8 dhjetor 1978, në Jerusalem), është një themeluese dhe kryeministrja e katërt (1969-74) e Shtetit të Izraelit. Në vitin 1906 familja e Goldie Mabovitch emigroi në Milwaukee, Wisconsin, ku ndoqi Shkollën Normale të Milwaukee (tani Universiteti i Wisconsin-Milwaukee) dhe më vonë u bë udhëheqëse e Partisë Punëtore Zioniste të Milwaukee. Në vitin 1921 ajo dhe burri i saj, Morris Myerson, emigruan në Palestinë dhe jetuan në kibbutzin Merẖavya. Ajo u bë përfaqësuese e kibbutz në Histadrut (Federata e Përgjithshme e Punës), sekretare e Këshillit të Punës të Grave të asaj organizate (1928-32) dhe u bë anëtare e komitetit ekzekutiv të saj (nga 1934 deri në Luftën e Dytë Botërore). Gjatë Luftës, ajo u shfaq si një zëdhënëse e fuqishme për çështjen sioniste në bisedime me autoritetet e detyrueshme britanike. Në vitin 1946, kur britanikët arrestuan shumë aktivistë hebrenj, përfshirë edhe Moshe Sharett, shef i Departamentit Politik të Agjencisë Hebraike, Goldie Myerson e zëvendësoi përkohësisht atë dhe punoi për lirimin e shokëve të saj dhe shumë refugjatëve hebre të Luftës që kishin shkelur rregullat britanike të emigracionit duke u vendosur në Palestinë. Pas lirimit të tij, Sharett mori detyrën diplomatike dhe ajo mori zyrtarisht pozitën e saj të mëparshme. Ajo personalisht u përpoq të bindte mbretin Abdullah të Jordanisë që të mos bashkohej me pushtimin e Izraelit të vendosur nga shtetet e tjera arabe. Më 14 maj 1948, Goldie Myerson ishte nënshkruese e deklaratës së pavarësisë së Izraelit, dhe atë vit u emërua ministre në Moskë. Ajo u zgjodh në Knesset (Parlamenti izraelit) në vitin 1949 dhe shërbeu në atë organ deri në vitin 1974. Si ministre e punës (1949-56) ajo realizoi programe të mëdha të strehimit dhe ndërtimit të rrugëve dhe mbështeti fuqimisht politikën e imigracionit të pakufizuar hebre në Izrael. E emëruar ministre e jashtme në vitin 1956, ajo e hebraizoi emrin e saj duke u quajtur Golda Meir. Ajo promovoi politikën izraelite për ndihmë ndaj shteteve të reja afrikane, që synonin rritjen e mbështetjes diplomatike midis kombeve të pazhvilluara. Pak pasi u tërhoq nga ministria e jashtme në janar të vitit 1966, ajo u bë sekretare e përgjithshme e Partisë Mapai dhe mbështeti kryeministrin Levi Eshkol në konflikte brenda-partiake. Pas fitores së Izraelit në Luftën Gjashtë Ditëve (qershor 1967) kundër Egjiptit, Jordanisë dhe Sirisë, ajo ndihmoi të bashkonte Mapain me dy parti disidente në Partinë Laburiste të Izraelit. Pas vdekjes së Eshkolit më 26 shkurt 1969, Meir, kandidatja e kompromisit, u bë kryeministre. Ajo mbajti qeverinë e koalicionit që kishte dalë në qershor 1967. Meir bëri shtysa për një zgjidhje paqësore në Lindjen e Mesme me mjete diplomatike. Ajo udhëtoi shumë. Ajo bëri takime me Nicolae Ceausescu në Rumani (1972) dhe Papa Pali VI në Vatikan (1973). Gjithashtu në vitin 1973, qeveria e Meir priti Willy Brandt, kancelarin e Gjermanisë Perëndimore. Përpjekjet e saj për të krijuar një paqe me shtetet arabe u ndalën nga shpërthimi në tetor të vitit 1973 të luftës së katërt arabo-izraelite, të quajtur Lufta e Yom Kippur. Mungesa e gatishmërisë së Izraelit për luftën e habiti kombin dhe Meir krijoi një qeveri të re koalicioni vetëm me vështirësi të mëdha në mars të vitit 1974 dhe dha dorëheqjen si kryeministre më 10 prill. Ajo mbeti në pushtet si kreu i një qeverie kujdestare deri në një të re që u formua në qershor. Edhe pse në pension më pas, ajo mbeti një figurë e rëndësishme politike. Pas vdekjes së saj u zbulua se kishte pasur leucemi për 12 vjet. Autobiografia e saj, “My life”, u botua në vitin 1975.
Marrë nga Encyclopaedia Britannica