Agim Xheka: “Universiteti popullor i radios”

45
Sigal

28 Nëntor 1938. Ditë feste për mua, ditë feste për kolegët e mi dhe padyshim është edhe ditë feste e pashpallur për gjithë brezat që nga 28 Nëntori i vitit 1928, kur u dëgjua për herë të parë në hapësirën shqiptare zëri i Radio-Tiranës “JU FLET TIRANA”. Deri në moshën 14 vjeç unë nuk e dija datlindjen e saj; E mësova në ditën kur për herë të parë ngjita shkallët e Saj. Atë ditë njoha edhe tre njerëzit e parë që punonin në atë ngrehinë. Që nga ajo ditë do mësoja që po hidhja hapat e para në tempullin e dijes dhe kulturës. Ata emra i përkisnin tre pozicioneve të ndryshëm në hierarkinë ku do përfshihesha dhe unë deri në fund të karierës time. Ata ishin Thanas Nano-drejtori i përgjithshëm, Reshat Arbana, regjizor dhe Aishe Gjonçaj-daktilografiste. Nga ajo ditë, unë përveç festës së pavarësisë festoja e dhe datlindjen e Radio-Tiranës. Dhe kjo është një e drejtë legjitime e imja (dhe ndofta e shumë të tjerëve si unë), sepse në atë Panteon unë mësova më shumë se në gjithë arsimimin tim të mesëm e të lartë, të mara së bashku. Jo rastësisht e titullova këtë shkrim “UNIVERSITETI POPULLOR i RADIOS”. Ky është emërtim i njërit prej emisioneve që transmetonte atëhere radioja, krahas,”Radiorevista “udhëtim nëpër botë”, Enciklopedia e Radios,”Heroizmi i popullit tonë në shekuj”,”Teatri në mikrofon”,” Fjala Artistike në mikrofon” etj etj. E pra, nuk kam të drejtë të them se Radio Tirana ishte dhe mbetet Panteon i Kulturës Shqiptare? Nuk marr përsipër me këtë shkrim të bëj historikun e këtij panteoni se do të duheshin volume të tëra, por dua të kujtoj me nderim ata njerëz të përkushtuar në profesionet dhe pozicionet e tyre, që me devotshmëri e ngritën këtë tempull. Ju që do e lexoni këtë shkrim,Ju lutem të më falni nëse anashkaloj pa dashje ndonjë prej tyre,por mund ta plotësoni pa hezitim për të mos i hyrë në hak askujt.

Drejtorë të përgjithshëm:

1.Thanas Nano.

2.Todi Lubonja.

3.Thanas Nano.

4.Çajup Rusmajli.

5.Marash Hajati.

6.Sefedin Çela.

7.Fatmir Kumbaro.

8.Skënder Buçpapa.

9.Hysni Lita.

10.Ardian Klosi.

11.Bardhyl Pollo.

12.Edi Mazi.

13.Artur Zheji.

14.Petrit Beci.

15.Martin Leka.

16.Thoma Gëllçi.

17.Kel Joti.

18.Alfred Peza.

19.Agron Çobani.

Antoneta Malaj.

Drejtorë të Radios:

1.Klimi Misja,

2.Nefo Myftiu.

3.Agron Çobani.

4.Agim Papaproko.

5.Thimi Nika.

6.Bardhyl Pollo.

7.Zamira Koleci.

8.Xhelil Aliu

9.Martin Leka.

10.Alfons Zeneli

11.Ermenita Stafa.

12.Bojken Lako.

Gazetarë:

A.Redaksia e Kulturës.

1.Fane Boshnjaku.

2.Alfred Kanini.

3.Dhimitër Dishnica.

4.Stefan Komnino.

5.Nasi Lera.

6.Kiço Blushi.

7.Mine Prençi.

8.Xhevat Mustafa.

9.Dashnor Kokonozi.

10.Xhezair Abazi.

11.Ruzhdi Pulaha.

12.Agim Xheka.

13.Engjëll Nazari.

14.Korab Hoxha

15.Antoneta Malaj

16.Aida Shehu.

17.Arqile Ndini.

18.Koço Gjipali

19.Niko Lena

20.Adi Krasta

21.Genc Zabit Ymeri. etj.

B.Redaksia e informacionit.

1.Pandi Shehu.

2.Agron Çobani.

3.Zamira Koleci.

4.Timo Luto.

5.Alfons Gurashi.

6.Lirim Ibrahimi.

7.Shkëndie Shehu

8.Ahmet Shqarri.

9.Pirro Ruvina.

  1. Sokol Terihati.

11.Rezart Xhaxhiu. etj.

C.Redaksia e propagandës.

1.Skënder Sina.

2.Feruze Bajo.

3.Arjana Qatipi.

4.Lulzim Vejsiu.

5.Afërdita Selimi.

6.Shkëndie Shehu

7.Shpëtim Rroqi.

8.Agim Xheka.

9.Diogjen Vangjeli.

10.Adli Daci.

11.Selami

D.Redaksia e fëmijëve dhe Rinisë..

1.Eli

2.Shpresa Vreto.

3.Stavri Sharrxhi

4.Liljana Shanto.

5.Petrit Ymeri.

6.Reshat Arbana.

7.Kostandin Leli

8.Agim Xheka.

9.Gaspër Gjençaj.

10.Frida Shyti.

11.Valdete Andoni.

12.Agim Pipa.

13.Shkëlzen Zalli.

14.Jani Duri.

  1. Aldo Lipe. etj.

Programacioni.

1.Taqo Katro.

2.Adli Daci.

3.Diogjen Vangjeli.

4.Ahmet Balliu.

  1. Isuf Luzi

6.Dhurata Çobo.

7.Nexhmie

8.Kristo Zoga.

9.Luljeta Bungo.

Folësa.

1.Haki Bejleri.

2.Vera Zheji.

3.Kiço Fotjadhi.

5.Meropi Xhaji.

6.Viron Noti.

7.Elsa Xhaji.

8.Liljana Meçani

Regjizorë.

1.Kadri Metohu.

2.Reshat Arbana.

3.Xhelil Aliu.

4.Paulin Shkjezi.

5.Mimoza Doko.

6.Alfred Bualjoti.

7.Arqile Ndini.

8.Veronika Çoku.

V.o.

Nuk po futem në personelin e Radios së jashtme, sepse ata ishin në drejtori më vehte dhe nuk do jem i saktë në profilet dhe emrat e tyre. Gjithashtu nuk marr dot përsipër sektorin e teknikës dhe prapavijës për të njëjtën arsye. I lutem kujtdo që mund ta plotësojë këtë listë le të kontrubuojë, me bindje të plotë për kontributin, që kanë në lartësimin e këtij institucioni. Gjithashtu nuk po futem e të flas per orkestrën gjigande dhe sektorin e muzikës, e cila është një lavdi më vete. I lutem profesionistëve të atij sektori të tregojnë për kolegët e tyre të nderuar…

Gëzuar festën e 85 vjetorit të lindjes së RADIO TIRANËS!

J U F L E T T I R A N A!