Kompanitë e naftës nxjerrin miliarda Euro jashtë vendit, naftëtarët janë pa rroga

347

Bankers Petroleum ka nxjerrë jashtë Shqipërisë të gjitha fitimet e saj në miliarda euro, por nuk ka paguar shtetit qindra milionë euro borxhe dhe detyrime tatimore, duke zbatuar skema gjigande të vjedhjes, deri në falimentim, ndërkohë që naftëtarët kanë vite pa rroga. A do të hetojë SPAK përgjegjësinë e ministrave, që heshtin?

 

1-Prej dy vitesh “Bankers Petroleum Albania” nuk i publikon më pasqyrat financiare, edhe pse e ka detyrim ligjor. Kjo ngre të tjera dyshime të forta, pasi bëhet fjalë për një kompani, e cila shfrytëzon pasurinë më të madhe publike në vend

Kompania publike “Albpetrol”, e cila mbikëqyr koncesionet e naftës, ka lëshuar alarmin se “Bankers Petroleum” po transferon para jashtë Shqipërisë, në një kohë që borxhet e saj brenda vendit janë rritur me shpejtësi. Përmes një shkrese zyrtare, në dhjetor të vitit të kaluar, “Albpetrol”  i ka kërkuar sqarime të hollësishme “Bankers Petroleum” mbi këtë çështje duke e pyetur shprehimisht se sa është shuma e parave të transferuara jashtë dhe me çfarë motivacioni janë transferuar ato.

Në përgjigje të kësaj shkrese, “Bankers”, pranon se ka transferuar para drejt kompanisë mëmë, por pa zbuluar shumën. Sipas “Bankers”, qëllimi i kësaj transferte ka qenë pagesa e interesave të kredisë apo shpenzime të tjera të kompanisë mëmë. Një burim konfidencial zbuloi për TVT se gjatë periudhës qershor 2018 -dhjetor 2019, “Bankers Petroleum Albania” ka transferuar rreth 60 milionë dollarë drejt kompanisë mëmë “Bankers Petroleum LTD”. Të njëtat burime thonë se transfertat kanë vazhduar edhe gjatë këtij viti. TVT e pyeti “Bankers Petroleum” zyrtarisht mbi shumën e saktë të parave që janë transferuar drejt mëmës, por “Bankers” nuk u përgjigj.

Normalisht lëvizja e kapitalit është e lirë. Kompanitë kanë të drejtën të transferojnë fitimet e tyre lirisht drejt vendeve të origjinës, por pasi kanë shlyer të gjitha borxhet dhe detyrimet në vendin ku ato operojnë. Në të kundërt, ajo që ndodh është një skemë vjedhje, e cila transferon fitimet jashtë dhe lë borxhet brenda vendit deri në falimentimin potencial të kompanisë.

Ekspertët thonë se një skemë e ngjashmë është përdorur me ARMO-n, ku kompanitë që e kanë shfrytëzuar atë kanë transferuar fitimet duke i lënë ARMO-s mbi 1 miliardë euro borxhe. A është duke bërë edhe “Bankers Petroleum” të njëjtën gjë? Kësaj pyetjeje duhet t’i përgjigjen institucionet.

Prej dy vitesh “Bankers Petroleum Albania” nuk i publikon më pasqyrat financiare, edhe pse e ka detyrim ligjor. Kjo ngre të tjera dyshime të forta, pasi bëhet fjalë për një kompani, e cila shfrytëzon pasurinë më të madhe publike në vend. Por sipas korrenspondencës me “Albpetrol”, “Bankers” pranon se në fund të prillit të këtij viti vetëm borxhi që ajo ka ndaj nënkontraktorëve ka arritur në 70 milionë dollarë, nga të cilat 40 milionë dollarë janë mirëfilltazi detyrime të prapambetura. Një pjesë e këtij borxhi është detyrim i paapaguar ndaj institucioneve publike, veçanërisht “Albpetrolit” dhe Bashkive të Qarkut të Fierit, pra janë para që duhet të shkonin në arkën e qytetarëve.

Për shkak të rritjes së shpejtë të borxhit, po në prill të këtij viti, nënkontraktorët më të mëdhenj përmes një shkrese zyrtare kanë vënë në dijeni Ministrinë e Energjisë, AKBN dhe “Albpetrolin” se “Bankers” ka akumuluar borxhe të mëdha ndaj tyre duke vënë në rrezik ekzistencën e këtyre kompanive.

Gjatë periudhës qershor 2018 -dhjetor 2019, “Bankers Petroleum Albania” ka transferuar rreth 60 milionë dollarë drejt kompanisë mëmë “Bankers Petroleum LTD”

Veç borxheve ndaj nënkontraktorëve, “Bankers Petroleum” ka dhe një kredi 110 milionë dollarë të marrë nga një fond kinez investimesh. Kjo kredi duhet të ishte shlyer në dhjetor të vitit të kaluar, por “Bankers” nuk arriti ta paguajë sipas afateve, çka përbën një tjetër çështje për të cilën “Albpetrol” ka lëshuar alarmin.

Në këtë situatë, transferimi i parave drejt mëmës, ngre pikëpyetje të mëdha. A mos vallë, e gjitha kjo është një skemë gjigante vjedhjeje, për të transferuar fitimet e naftës shqiptare jashtë dhe për të lënë qindra milionë dollarë borxhe në kurriz të qytetarëve, njësoj si ARMO? Këtë herë institucionet janë të paralajmëruara dhe në rast se një skenar i ngjashëm do të materializohet nuk mund të fshihen më duke e lënë fajin jetim.