Studimi: Ushtrimet në mot të ftohtë mund të djegin më shumë kalori

167
Sigal

Ushtrimet në mot të ftohtë mund të çojnë në djegien e më shumë kalorive, për shkak të energjisë shtesë të nevojshme për të ngrohur trupin, por në të njëjtën kohë përqindja e yndyrës së djegur është më e ulët në krahasim me stërvitjen në temperatura më të larta, tregojnë hulumtimet.

Studimet sugjerojnë se moti i ftohtë mund të rrisë djegien e kalorive gjatë stërvitjes, sepse energji shtesë nevojitet vetëm për të ngrohur trupin, përveç ushtrimeve.

Një shembull është dridhja, e cila është mënyra se si trupi juaj përdor lëvizjen për të krijuar nxehtësi ndërsa përshtatet me një mjedis të ftohtë.

Një studim që ndoqi alpinistët në Wyoming tregoi se ata që ecnin në temperatura midis -9 dhe -5 gradë Celsius digjnin rreth 30 për qind më shumë kalori sesa ata që ushtroheshin kur temperatura ishte më e lartë se 10 gradë.

Megjithatë, përveç djegur kalori mund të mos zgjasë shumë, pasi vetë vjžežba krijon një shumë të ngrohjes, që do të thotë që ju nuk do të duhet të dridhen ose përndryshe investojnë më shumë përpjekje për të ngrohtë deri, shkruan Klix.ba .

Është gjithashtu e mundur që ju të digjni më pak yndyrë gjatë stërvitjes në mot më të ftohtë, tregojnë disa studime.

Një studim i vogël tregoi se burrat digjnin më shumë yndyrë gjatë ngasjes së biçikletës në temperatura midis 10 dhe 21 gradë Celsius sesa kur kryenin të njëjtin ushtrim në -4 gradë Celsius.

Moti më i ftohtë shkakton ngushtim ose ngushtim të enëve të gjakut, gjë që kufizon se sa me efikasitet trupi mund të shpërbëjë yndyrën dhe të transportojë acidet yndyrore që rezultojnë në muskuj për energji.

Gjithashtu, është e mundur që të hani më shumë pas stërvitjes dimërore.

Ndërsa stërvitja në të ftohtë mund të djegë disa kalori më shumë, mund të mos ndihmojë në deficitin e kalorive, sepse ndoshta do të hani më shumë për ta kompensuar atë.