Studimi: Grimcat e ajrit të ndotur depozitohen në placentat e nënave, dëmton fetusin

555
Sigal

Shkencëtarët kanë gjetur dëshminë e parë që grimcat e ndotjes së ajrit udhëtojnë nëpër mushkëritë e grave shtatzëna dhe vendosen në placentat e tyre. Studimi i ri, që përfshinte nënat që jetonin në Londër, zbuloi grimca të zeza në placentat e tyre.

Ajri toksik tashmë është i lidhur fort me dëmtimin e fetusit, por ende nuk dihet se si bëhet dëmi. Studimi i ri, që përfshin nënat që jetojnë në Londër, Britani të Madhe, zbuloi grimca të zeza në placentat e secilës prej foshnjave të tyre dhe studiuesit thonë se është mjaft e mundur që grimcat hyjnë edhe në fetuse.

“Është gjithmonë më mirë që gratë shtatzëna të udhëtojnë në rrugë ku nuk janë shumë të ndotura, nëse kjo është e mundur, sepse ky është një problem shqetësues”, tha Dr Lisa Miyashita, në Universitetin Mbretëresha Mary të Londrës.

Një sërë studimesh të mëparshme kanë treguar se ndotja e ajrit në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e lindjes së parakohshme dhe të peshës së ulët të lindjes, duke çuar në dëmtime të përjetshme për shëndetin.

Një studim i madh i më shumë se 500,000 lindjeve në Londër, i botuar në dhjetor, konfirmoi lidhjen dhe nxiti mjekët të thonë se implikimet për shumë miliona gra në qytetet e ndotura anembanë botës janë “diçka që i afrohet katastrofës së shëndetit publik”.

Ndotja e ajrit dëmton foshnjat e palindura dhe kjo mund të jetë katastrofa globale shëndetësore, paralajmërojnë mjekët.

Shkencëtarët po zbulojnë gjithnjë se ndotja e ajrit rezulton me probleme shëndetësore përtej mushkërive. Në gusht, hulumtimi zbuloi se ndotja e ajrit shkakton një reduktim “të madh” në inteligjencë, ndërsa në vitin 2016 grimcat toksike nga ndotja e ajrit u zbuluan në trurin e njeriut.

Hulumtimi i ri shqyrtoi placentat e pesë grave jo-duhanpirëse të cilat lindën bebe të shëndetshme. Studiuesit i kanë izoluar qelizat e makrofagut, të cilat janë pjesë e sistemit imunitar të trupit dhe grumbullojnë grimca të dëmshme siç janë bakteret dhe ndotja e ajrit.

“Ne nuk e dimë nëse grimcat që kemi gjetur mund të lëvizin edhe në fetus, por dëshmitë tona sugjerojnë se kjo është me të vërtetë e mundur”, tha Dr Norrice Liu, gjithashtu në Universitetin Mbretëresha Mary të Londrës.

Hulumtimi është duke u paraqitur të dielën në Kongresin Ndërkombëtar të Shoqatës Europiane të Shpirtit (ERS) në Paris. “Ky hulumtim sugjeron një mekanizëm të mundshëm se si fëmijët ndikohen nga ndotja duke u mbrojtur teorikisht në mitër,” tha Prof Mina Gaga, e cila është presidente e ERS dhe në Spitalin e Gjoksit të Athinës në Greqi.

“Kjo duhet të rrisë ndërgjegjësimin midis mjekëve dhe publikut lidhur me efektet e dëmshme të ndotjes së ajrit në gratë shtatzëna”, tha ajo, duke vënë në dukje se dëmi ndaj fetuseve mund të ndodhë edhe nën kufijtë aktual të ndotjes së Bashkimit Evropian. “Ne kemi nevojë për politika më të rrepta për ajër më të pastër për të zvogëluar ndikimin e ndotjes në shëndetësi në mbarë botën sepse tashmë po shohim një popullsi të re të të rriturve të rinj me probleme shëndetësore”.

Drejtori ekzekutiv i Unicef, Anthony Lake kohët e fundit paralajmëroi për rrezikun e ndotjes së ajrit tek foshnjat: “Jo vetëm që ndotësit dëmtojnë zhvillimin e mushkërive të foshnjave, ata mund të dëmtojnë përgjithmonë trurin e tyre në zhvillim – dhe, kështu, të ardhmen e tyre”.

Dr. Christian Schyllert, në Spitalin Universitar Karolinska në Stokholm, tha: “Ky studim sugjeron që këta fëmijë të kenë shanse më të këqija në jetë kur bëhet fjalë për arsimimin e tyre dhe për punën e tyre të ardhshme.