Me gjithë fokusin tek koronavirusi, të mos harrojmë viruset e tjera të frymëmarrjes

212
Sigal

Teksa koronavirusët po pushtojnë lajmet dhe – dhe jetën – ju mund të mashtroheni duke menduar se është i vetmi virus që prek njerëzit për momentin. Por është e rëndësishme të mbani mend se ka shumë viruse, veçanërisht viruse të frymëmarrjes, që na infektojnë rregullisht. Këto viruse variojnë nga lehtësisht të bezdisshme, të tilla si ato që shkaktojnë ftohjen e zakonshme, deri te potencialisht vdekjeprurëse, siç është gripi.

Pavarësisht nga sfidat e paraqitura nga pandemia, shkencëtarët në të gjithë botën ende po punojnë shumë për këto viruse, për të gjetur trajtime dhe vaksina për të përmirësuar cilësinë e jetës sonë.

1. Rinoviruset

Rinoviruset (nga greqishtja “rino” për “hundën”) zakonisht shoqërohen me ftohjen e zakonshme. Ato shkaktojnë një infeksion të hundës, duke rezultuar në kongjestion dhe hundë të lëngshme. Por rinoviruset kanë një anë më dashakeqe. Ato kanë qenë të lidhura me përkeqësimin e sëmundjeve të traktit të poshtëm të frymëmarrjes, të tilla si astma dhe COPD (një sëmundje obstruktive e mushkërive që shkakton probleme frymëmarrjeje afatgjata dhe rrjedhje të dobët të ajrit).

Rinoviruset mund të përhapen gjatë gjithë vitit dhe nuk ka asnjë vaksinë kundër tyre pasi ato janë një grup tepër i larmishëm i viruseve. Nuk ka gjithashtu asnjë ilaç të licencuar antiviral kundër rinoviruseve, megjithëse shkencëtarët po punojnë për këtë për të ndihmuar në menaxhimin e gjendjeve të tilla si astma dhe COPD.

Interesante është se rinoviruset janë gjetur vetëm tek njerëzit dhe janë të lidhura ngushtë me viruse që infektojnë zorrët tona.

2. Adenoviruset

Adenoviruset u izoluan së pari nga adenoidet – një zonë e fytit afër bajameve. Ka mbi 50 adenovirusesh njerëzorë, shumica e të cilëve shkaktojnë sëmundje të frymëmarrjes. Por disa shkaktojnë infeksione të traktit gastrointestinal, syrit (konjuktiviti) dhe traktit urinar (cistiti). Në shumicën e njerëzve të shëndetshëm këto viruse shkaktojnë vetëm sëmundje të lehtë, me jetë të shkurtër, por ato tentojnë të përhapen shpejt në zonat e populluara e të dendura.

Nuk ka trajtime antivirale për adenoviruset, megjithëse disa janë në prova klinike). Por ka vaksina për dy prej adenovirusëve të frymëmarrjes që shkaktojnë shpërthime të rregullta në popullata të mbushura me njerëz. Këto vaksina përdoren rregullisht nga forcat e armatosura.

Një zonë interesante e kërkimit është përdorimi i adenovirusëve si terapi anti-kancer, pasi disa lloje mund të infektojnë dhe shkatërrojnë qelizat kancerogjene duke lënë qelizat e shëndetshme të paprekura.

3. Pneumoviruset

Njerëzit janë të infektuar me dy lloje të pneumovirusëve: virusi syncycial respirator (RSV) dhe metapneumovirus (MPV). Të gjithë anëtarët e pneumovirusëve (“pneumo” që është grek për mushkëritë) janë viruse të frymëmarrjes, por ata kanë një sërë pikash që mund të infektojnë. Përvec njerëzve, pneumovirusët e caktuar mund të infektojnë lopët (virusi syncytial i frymëmarrjes së gjedhit), minjtë (virusi i pneumonisë së mushkërive) dhe zogjtë (metafnemiovirus shpendësh).

Shumica e njerëzve do të kenë pasur shumë infeksione njerëzore të frymëmarrjes syncytial virus (HRSV) gjatë jetës së tyre, me mbi 80% të popullsisë të infektuar nga mosha dy vjeç. Për shumicën e njerëzve të shëndetshëm, HRSV shkakton një ftohje të keqe, por kjo do të zgjidhet vetë pa pasur nevojë për ndonjë trajtim. Në ata me gjendje të frymëmarrjes si astma, megjithatë, pasojat mund të jenë të rënda. Vetëm në vitin 2015, vlerësohet se RSV shkaktoi 3.2 milion shtrime në spital dhe mbi 59,000 vdekje në moshën nën pesë vjeç.

HRSV ka qenë e lidhur me zhvillimin e astmës, megjithëse kjo është një fushë e diskutueshme e shkencës që ende diskutohet dhe hulumtohet shumë.

4. Viruset paragripale

Viruset e paragripale (PIV) janë një nën-grup i viruseve të njohur si paramiksovirusë dhe janë të lidhur ngushtë me patogjenë të tjerë si shytat dhe fruthi. Ata gjithashtu infektojnë traktin tonë të frymëmarrjes dhe janë shkaqet kryesore të një sëmundje të traktit të poshtëm të frymëmarrjes të quajtur croup. Njerëzit me croup shpesh kanë një kollë të lehtë.
Si tingëllon croup.
Ekzistojnë dy grupe të dallueshme paramiksovirusesh të viruseve paragripale, njëra quhet respiroviruse (PIV1 dhe 3) dhe tjetra rubulaviruse (PIV2 dhe 4). PIV1 dhe 3 kanë homologë në speciet e tjera të kafshëve, të tilla si minjtë dhe lopët, ndërsa PIV2 dhe 4 janë relativisht të lidhura ngushtë me virusin e shytave.

PIVs tentojnë të përhapen në vjeshtë dhe pranverë. Nuk ka asnjë vaksinë të licencuar ose antiviralë kundër PIVs, megjithëse studiuesit kanë bërë përparim të konsiderueshëm për këtë.

5. Viruset e gripit

Viruset e gripit janë ndoshta më shqetësuesit e viruseve të frymëmarrjes, duke pasur parasysh aftësinë e tyre për të shkaktuar pandemi, siç është pandemia e gripit në vitin 1918. Ata janë viruse shumë të larmishme me katër lloje kryesore (A, B, C dhe D). Të gjithë, përveç virusit të gripit D, infektojnë njerëzit dhe A dhe B mund të shkaktojnë sëmundje të konsiderueshme të traktit të frymëmarrjes më të ulët dhe madje edhe vdekje. Gripi B dhe C mbetet i lidhur me njerëzit ndërsa virusi i gripit A është me të vërtetë një virus i shpendëve ujorë, megjithëse viruset e gripit A qarkullojnë te njerëzit, derrat dhe madje edhe lakuriqët e natës.

Ndonjëherë, viruset e gripit të shpendëve A kërcejnë specie në njerëz dhe madje mund të përhapen mirë dhe mund të shkaktojnë pandemi.

Viruset e gripit qarkullojnë vazhdimisht te njerëzit sepse janë në gjendje të mutojnë dhe të shmangin përgjigjet tona imune. Ne kemi vaksina kundër viruseve të gripit, por ato duhet të azhurnohen çdo vit për të vazhduar me mutacionet.

Antiviralët, të tillë si Tamiflu, kur përdoren mjaft herët, mund të jenë efektive në zvogëlimin e kohës për të cilën jeni i sëmurë. Studiuesit po vazhdojnë të zhvillojnë vaksina më të gjera dhe më afatgjata të gripit dhe antiviralë më të fuqishëm.

Të gjithë virusët e mësipërm të frymëmarrjes infektojnë në mënyrë rutinë njerëzit. Shumica nuk kanë një vaksinë dhe trajtime efektive – dhe shumë prej tyre prekin në mënyrë disproporcionale më të prekshmit në shoqëri. Tani që ka një ndërgjegjësim të ngritur shkencor dhe publik mbi infeksionet e frymëmarrjes, ne duhet ta shfrytëzojmë këtë mundësi tani për të bërë përparime të mëdha kundër infeksioneve të frymëmarrjes përmes hulumtimeve dhe rritjes së masave parandaluese të tilla si higjiena e duarve dhe distancimi shoqëror.